To nie kebab ani gyros. Tak zrobisz przepyszny obiad wprost z Holandii. Palce lizać

Jak się robi kapsalon? Ten popularny w Holandii fast food zyskuje coraz szersze grono fanów również w Polsce. Można rzec, że jest połączeniem gyrosa ze zdrowszą wersją kebaba. Zrobisz go łatwo i stosunkowo szybko.

Kapsalon to prosty w przygotowaniu pomysł na obłędnie smaczny obiad dla każdego, a do tego pyszny sposób na przemycenie do diety sporej ilości warzyw. Jego bazą jest podsmażone mięso, obowiązkowo z porcją frytek oraz genialnym sosem. Nic dziwnego, że holenderski fast food coraz chętniej jest przyrządzany również w polskiej kuchni. Jak go przygotować?

Zobacz wideo Kebab u Chajzera i energetyki od Buddy? Zrobiliśmy ich test!

Czym się różni kapsalon od kebaba? Głównie sposobem podania

Nie bez powodu mówi się, że kapsalon to coś pomiędzy gyrosem a kebabem, jednak w przeciwieństwie do popularnej tortilli, robi się go w foremce, a składniki ułożone są warstwami. Jego głównym składnikiem jest podsmażane w aromatycznej przyprawie mięso, zaś dodatkami frytki, surówka z sowitej porcji świeżych warzyw oraz gęsty sos. Idealnie sprawdzi się czosnkowy. Czego będziesz potrzebować, by go zrobić? 

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z kurczaka,
  • porcja mrożonych frytek lub 1/2 kg ziemniaków,
  • ulubione warzywa: sałata lodową, pomidory, papryka, czerwona cebula, świeży i kiszony ogórek (wedle uznania),
  • przyprawy: do gyrosa, sól i pieprz,
  • trochę żółtego sera do posypania,
  • do sosu: jogurt naturalny, majonez (łyżka), sok z cytryny (łyżeczka), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, koperek,
  • olej do smażenia,
  • foremki aluminiowe.
Jak zrobić kapsalon w domu?
Jak zrobić kapsalon w domu? Jak zrobić kapsalon w domu? Fot. Amin, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Jak się robi kapsalon? Warstwowe danie przygotujesz w kilkanaście minut

Przygotowanie holenderskiego specjału zacznij od zrobienia frytek. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie słupki, usmaż w głębokim oleju i wyłóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Jeśli używasz mrożonej wersji, po prostu usmaż je wedle instrukcji na opakowaniu. Co dalej?

  1. Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę. Sowicie posyp przyprawą do gyrosa, delikatnie posól i dodaj pieprz. Wymieszaj, odstaw na kilka minut, by się zamarynowało, po czym smaż do zarumienienia. 
  2. Do foremek (możesz też użyć blachy z piekarnika) włóż usmażone mięso, przykryj frytkami, a całość posyp żółtym serem. Zapiekaj w 180 stopniach, aż się ładnie roztopi.
  3. W międzyczasie przygotuj warzywa. Sałatę poszarp, pomidora i ogórki pokrój w plastry, paprykę w słupki, cebulę z piórka. Dodaj trochę oleju, posól i wymieszaj.
  4. Teraz czas na sos. Do miseczki przełóż majonez, jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i drobno posiekany koperek. Całość porządnie wymieszaj i dopraw wedle uznania.
  5. Foremki wyjmij z piekarnika. Na wierzch wyłóż porządną porcję warzyw i całość polej sosem. Smacznego!

PORADA! Jeśli chcesz, aby potrawa była mniej kaloryczna, zrezygnuj z sera żółtego oraz majonezu do sosu. Bez nich wyjdzie równie smaczna. Oprócz tego upiecz frytki w piekarniku.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: