Taka jajecznica smakuje o niebo lepiej. Stary przepis wyrzucisz do kosza

Marzysz o bosko kremowej i aksamitnej jajecznicy na śniadanie? Już wyjaśniamy, jak ją zrobić. Odłóż na bok stary, klasyczny przepis i przetestuj przepis na jajecznicę po francusku, która rozpływającą się w ustach teksturę zawdzięcza trzem bardzo prostym składnikom. Żadne fikuśne dodatki nie będą tu potrzebne.

Jajecznica to chyba jedno z najprostszych dań na świecie. Poradzi sobie z nim właściwie każdy, bo przecież wystarczy wbić jajka na patelnię, podsmażać do momentu uzyskania ulubionej konsystencji, a potem przełożyć na talerz i doprawić wedle uznania. Niektórzy lubią dorzucać do jajecznicy rozmaite dodatki, np. szczypiorek, cebulę, kiełbasę lub pomidory.

Zobacz wideo Jesteś weganinem? Spróbuj naszej doskonałej tofucznicy

My jednak chcemy zaproponować ci przepis, który wzniesie twoją jajecznicę na wyżyny. Nie ma w nim nic trudnego i nie będziesz potrzebować żadnych wymyślnych składników. Wystarczą: żółtka, piana z białek oraz masło, a na koniec przyprawy do smaku. Ważne jest jednak to, by postępować w tym przepisie zgodnie z konkretną instrukcją. Poniżej opisujemy sposób przygotowania jajecznicy po francusku krok po kroku. Jest gotowa już po kilku minutach.

Przepis na jajecznicę po francusku

Składniki na jedną porcję:

  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 30 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Białka i żółtka powinny być oddzielone. Z białek ubijamy puszystą pianę, a żółtka rozbełtujemy widelcem lub trzepaczką. Na patelni rozpuszczamy 15 g masła. Dodajemy ubite białka i podsmażamy je na średnim ogniu przez kilka minut. Powinny zacząć delikatnie przywierać do patelni. Wtedy można dodać roztrzepane żółtka i podsmażać jajecznicę, aż się delikatnie zetną. Wyłączamy palnik, stawiamy patelnię obok i dodajemy pozostałe masło. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Więcej o: