Jajecznica to chyba jedno z najprostszych dań na świecie. Poradzi sobie z nim właściwie każdy, bo przecież wystarczy wbić jajka na patelnię, podsmażać do momentu uzyskania ulubionej konsystencji, a potem przełożyć na talerz i doprawić wedle uznania. Niektórzy lubią dorzucać do jajecznicy rozmaite dodatki, np. szczypiorek, cebulę, kiełbasę lub pomidory.
My jednak chcemy zaproponować ci przepis, który wzniesie twoją jajecznicę na wyżyny. Nie ma w nim nic trudnego i nie będziesz potrzebować żadnych wymyślnych składników. Wystarczą: żółtka, piana z białek oraz masło, a na koniec przyprawy do smaku. Ważne jest jednak to, by postępować w tym przepisie zgodnie z konkretną instrukcją. Poniżej opisujemy sposób przygotowania jajecznicy po francusku krok po kroku. Jest gotowa już po kilku minutach.
Składniki na jedną porcję:
Sposób przygotowania:
Białka i żółtka powinny być oddzielone. Z białek ubijamy puszystą pianę, a żółtka rozbełtujemy widelcem lub trzepaczką. Na patelni rozpuszczamy 15 g masła. Dodajemy ubite białka i podsmażamy je na średnim ogniu przez kilka minut. Powinny zacząć delikatnie przywierać do patelni. Wtedy można dodać roztrzepane żółtka i podsmażać jajecznicę, aż się delikatnie zetną. Wyłączamy palnik, stawiamy patelnię obok i dodajemy pozostałe masło. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania.