Jaka jest najlepsza kasza do krupniku? Wbrew pozorom wybór odpowiedniej jest naprawdę ważny, jeśli zależy nam na przepysznej i pełnej smaku zupie, która na długo napełni żołądek. Przygotowana w ten sposób sprawi, że każdy poprosi o dokładkę.
5
Jaka kasza do krupniku? AlizadaStudios/iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Krupnik to pyszna i sycąca zupa, w sam raz na chłodne, zimowe dni. By jednak wyszedł doskonały, czyli esencjonalny oraz gęsty, ważny jest nie tylko bulion, lecz także odpowiednia kasza. Wiele osób decyduje się na jęczmienną bądź jaglaną. Tymczasem najlepszy wybór jest inny. Mowa oczywiście o pęczaku. Dlaczego warto go wybrać?
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Jaka jest najlepsza kasza do krupniku? Zapomnij o jęczmiennej
Słowo krupnik wywodzi się od staropolskiej krupy, którą niegdyś określano kaszę. Już to pokazuje, jak ważnym składnikiem jest w całej zupie. Dlatego wybór odpowiedniej powinien być dla nas priorytetem. Pęczak idealnie wydobędzie jej smak, sprawi, że będzie treściwa oraz gęsta. Ponadto łatwo się przygotowuje. Jak więc zrobić idealny krupnik? Przygotuj:
dwa rodzaje mięsa na bulion, mogą to być na przykład udka z kurczaka lub kaczki i kawałek wołowiny czy żeberka wieprzowe,
ok. 180 g kaszy pęczak (1 szklanka),
2 l wody,
kg ziemniaków (ok. 5-6 średniej wielkości sztuk),
2 średnie cebule,
2 marchewki,
pietruszka - korzeń i natka,
kawałek pora (biała część),
1/4 selera,
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Co dodać do krupniku, żeby był dobry? Tak zrobisz wyborną zupę
Robienie krupniku zacznij od przygotowania bulionu. Mięso włóż do dużego garnka, zalej lodowatą wodą i zagotuj, po czym zmniejsz ogień. W międzyczasie nie zapomnij wybierać szumowin. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
Teraz czas na kaszę. Opłucz ją pod bieżącą wodą, odsącz i dodaj do gotującego się na małym ogniu wywaru. Gdy mięso stanie się miękkie, wyjmij je.
Warzywa obierz, pokrój w mniejsze kawałki (ziemniaki w kostkę) i dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz gotuj kolejne 30 minut, aż zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodaj trochę wody.
Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż z powrotem do zupy. Na koniec gotowania posyp wywar posiekaną natką pietruszki. Podawaj gorący. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.