Ryba po japońsku to prosty i szybki sposób na pyszne danie, które smakiem zaskoczy każdego. Przyrządzenie jej to przysłowiowa bułka z masłem, zaś smak pobija inne wersje. Należy tylko pamiętać, że świeże filety to połowa sukcesu. Jak się robi zalewę do ryby po japońsku?
4
Ryba po japońsku bije śledzie na głowę. Robi się naprawdę szybko. Sekret tkwi w zalewie. Fot. istockphoto.com / Strannik_fox
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli dotychczas ryby po japońsku kojarzyły ci się tylko z sushi, ten przepis z pewnością cię zaskoczy. Jest niezwykle prosty, a przy tym smaczny i efektowny. To idealny pomysł na obiad dla dwojga czy przekąskę na imprezę bądź święta. Zawsze się udaje, a do jej wykonania nie potrzebujesz wielu składników. Zwróć uwagę na zalewę. To ona skrywa najwięcej smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Ryba po japońsku to hit każdego spotkania. Ile dni przed wigilią ją zrobić?
Poza walorami smakowymi, kolejną zaletą ryby po japońsku jest fakt, że już w 40 minut przygotujesz pyszne i zaskakujące danie nawet dla dziesięciu osób. Pamiętaj jedynie o tym, by na noc wyjąć filety do rozmrożenia. Co więcej, możesz podać ją zarówno na zimno, jak i na ciepło, gdyż w obu wariantach wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli planujesz przyrządzić ją na święta, a nie chcesz w Wigilię stać w kuchni, zabierz się za to 2 dni wcześniej. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
kg filetów z ryby, najlepiej miruny, morszczuka bądź mintaja,
szklanka wody,
3 jajka,
olej,
250 g mąki,
sok z cytryny do skropienia mięsa,
sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku.
Składniki na zalewę:
1,5 szklanki wody,
1/2 szklanki oleju, najlepiej rzepakowego,
słoik ogórków konserwowych,
słoik papryki konserwowej,
3 łyżki octu,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 cebule.
Jak się robi zalewę do ryby po japońsku? To jej potrawa zawdzięcza cały smak
Przygotowania rozpocznij od odpowiedniego obrobienia ryby. Oczyść filety, następnie pokrój je na pięciocentymetrowe kawałki, osusz ręcznikiem papierowym, po czym skrop sokiem z cytryny i dopraw wedle uznania. Na dobrą sprawę wystarczy sól i pieprz. Co dalej?
Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, wodę i wymieszaj.
W cieście mocz kawałki ryby, po czym smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią. Odłóż na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Teraz czas na zalewę. Cebulę podsmaż na świeżym tłuszczu, pozostałe warzywa pokrój wedle uznania - mogą to być plasterki, słupki czy paski.
Do dużego garnka wlej wodę, olej i ocet, dodaj koncentrat, a całość dopraw. Zagotuj, następnie dorzuć przygotowane wcześniej warzywa (nie zapomnij o cebuli) i ponownie zagotuj na około 3-5 minut. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
W dużym naczyniu ułóż warstwowo rybę przekładaną zalewą. Podawaj na ciepło, bądź zimno. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.