Jarzynowa ma konkurencję. Teraz na stołach będzie królować łabędzi puch. Posypią się prośby o dokładkę

Masz już dość jarzynowej? Zaskocz gości i zaserwuj im w święta sałatkę łabędzi puch. Jest prosta w przygotowaniu oraz zachwyca zarówno wyglądem, nazwą, jak i smakiem. Często podają ją na imprezach okolicznościowych, np. weselach.

Sałatka łabędzi puch to klasyczne danie kuchni ukraińskiej. Swoją nazwę zawdzięcza lekkości i delikatnym w smaku składnikom, które razem tworzą smakowitą pierzynkę. Danie bardzo dobrze sprawdzi się jako przystawka albo na kolację. Można zaserwować je w święta Bożego Narodzenia, żeby osoby niejedzące jarzynowej miały pyszną alternatywę. Później na pewno poproszą cię o przepis.

Zobacz wideo Ciasto Łabędzi Puch

Sałatka łabędzi puch z kurczakiem. Dla niej porzucisz jarzynową

Łabędzi puch przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Bardzo możliwe, że większość produktów masz już w domu. Sałatka jest warstwowa, a każda część wygląda jak wiórki w majonezowym sosie. Tytułowego ptaka symbolizują jajka, które dodaje się na sam koniec, jako taka wisienka na torcie. Oto potrzebne składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 3 jajka,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • 3 garści posiekanej kapusty pekińskiej,
  • 100 g majonezu,
  • przyprawy: pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.

PORADA! Do sałatki warto użyć twardego sera, np. cheddar, parmezan albo ementaler.

Przygotowywanie sałatki
Przygotowywanie sałatki pixabay.com/congerdesign

Sałatka łabędzi puch. Przepis dała mi znajoma Ukrainka

Instrukcją przygotowania podzieliła się ze mną koleżanka z Ukrainy. Zna się na rzeczy, bo w jej rodzinie taką sałatkę przygotowywało się na każdą imprezę. Dzięki temu mam pewność, że stworzę prawdziwy rarytas.

  1. Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach.
  2. Oczyść pierś z kurczaka i ugotuj ją w osolonej wodzie.
  3. Zrób jajka na twardo, rozdziel białka od żółtek i zetrzyj na tarce.
  4. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki.
  6. Cebulę drobno posiekaj.
  7. Ser zetrzyj na tarce.
  8. Rozsmaruj na dnie miski trochę majonezu.
  9. Połóż ziemniaki i cebulę. Posyp solą i pieprzem, następnie dołóż kolejną warstwę majonezu.
  10. Połóż kurczaka, żółty ser, białka jajek i żółtka. Wierzch udekoruj majonezem oraz kapustą pekińską.
  11. Włóż do lodówki na 2 godziny.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: