Sałatka łabędzi puch to klasyczne danie kuchni ukraińskiej. Swoją nazwę zawdzięcza lekkości i delikatnym w smaku składnikom, które razem tworzą smakowitą pierzynkę. Danie bardzo dobrze sprawdzi się jako przystawka albo na kolację. Można zaserwować je w święta Bożego Narodzenia, żeby osoby niejedzące jarzynowej miały pyszną alternatywę. Później na pewno poproszą cię o przepis.
Łabędzi puch przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Bardzo możliwe, że większość produktów masz już w domu. Sałatka jest warstwowa, a każda część wygląda jak wiórki w majonezowym sosie. Tytułowego ptaka symbolizują jajka, które dodaje się na sam koniec, jako taka wisienka na torcie. Oto potrzebne składniki:
PORADA! Do sałatki warto użyć twardego sera, np. cheddar, parmezan albo ementaler.
Instrukcją przygotowania podzieliła się ze mną koleżanka z Ukrainy. Zna się na rzeczy, bo w jej rodzinie taką sałatkę przygotowywało się na każdą imprezę. Dzięki temu mam pewność, że stworzę prawdziwy rarytas.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.