Nie trzeba drożdży. Robię kruche rogaliki "metodą 300". Babcia powiedziała, że są lepsze niż jej

Szukasz pomysłu na pyszny deser, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy albo herbaty? Wypróbuj nasz przepis na szybkie rogaliki kruche. Wychodzą delikatne, cudownie pachną i wręcz rozpływają się w ustach.

Kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem to jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych deserów. Wielu osobom kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa, gdy taki przysmak w towarzystwie kompotu serwowała babcia. Najczęściej do zrobienia rogali używała drożdży i długo wyrabiała ciasto. Ja znam jednak prostszy przepis, który wcale nie wymaga od ciebie używania tego produktu.

Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Przepis na rogaliki kruche bez drożdży. Sekretem jest metoda 1:1:1

Może cię zaskoczę, ale rogalików wcale nie trzeba przygotowywać z drożdżowego zaczynu, żeby pięknie wyrosły. Ciasto można wyrobić metodą 1:1:1, nazywanej też "metodą 300". Chodzi o to, że wszystkie składniki do stworzenia masy mają tę samą wagę, czyli 300 g. Zobaczysz, że deser wcale nie będzie odstawał smakiem od tego serwowanego lata temu przez babcię. Oto potrzebne produkty:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 300 g twarogu sernikowego,
  • 300 g zimnego masła,
  • dżem, powidła, marmolada albo konfitura o dowolnym smaku.

PORADA! Piekłam kruche rogaliki z różnymi nadzieniami, ale najbardziej smakowały mi te z gęstymi powidłami śliwkowymi z cynamonem. Polecam ci wypróbować tę opcję. A gdy deser już się upiecze i ostygnie, możesz posypać go cukrem pudrem.

Przepis na kruche rogaliki z marmoladą
Przepis na kruche rogaliki z marmoladą pexels.com/Felicity Tai

Przepis na kruche rogaliki z marmoladą. Tylko pół godziny roboty

Receptura nie jest skomplikowana, a przygotowanie kruchych rogalików nie zajmuje wielu godzin. Dzięki temu taki deser możesz zaserwować na szybko, np. w weekend, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Zacznij od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia i nagrzaniu piekarnika do 180 st. C. Potem postępuj według tej instrukcji:

  1. Wsyp mąkę do miski.
  2. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz twaróg.
  3. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
  4. Podziel masę na dwie części. Uformuj kule, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj kule na okrągłe placki.
  6. Każdy z nich pokrój na osiem trójkątów.
  7. Na każdy trójkąt nałóż łyżeczkę powideł. Zwiń, zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
  8. Ułóż rogaliki w odstępach na blaszce. Piecz 20 minut. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: