Kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem to jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych deserów. Wielu osobom kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa, gdy taki przysmak w towarzystwie kompotu serwowała babcia. Najczęściej do zrobienia rogali używała drożdży i długo wyrabiała ciasto. Ja znam jednak prostszy przepis, który wcale nie wymaga od ciebie używania tego produktu.
Może cię zaskoczę, ale rogalików wcale nie trzeba przygotowywać z drożdżowego zaczynu, żeby pięknie wyrosły. Ciasto można wyrobić metodą 1:1:1, nazywanej też "metodą 300". Chodzi o to, że wszystkie składniki do stworzenia masy mają tę samą wagę, czyli 300 g. Zobaczysz, że deser wcale nie będzie odstawał smakiem od tego serwowanego lata temu przez babcię. Oto potrzebne produkty:
PORADA! Piekłam kruche rogaliki z różnymi nadzieniami, ale najbardziej smakowały mi te z gęstymi powidłami śliwkowymi z cynamonem. Polecam ci wypróbować tę opcję. A gdy deser już się upiecze i ostygnie, możesz posypać go cukrem pudrem.
Receptura nie jest skomplikowana, a przygotowanie kruchych rogalików nie zajmuje wielu godzin. Dzięki temu taki deser możesz zaserwować na szybko, np. w weekend, gdy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Zacznij od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia i nagrzaniu piekarnika do 180 st. C. Potem postępuj według tej instrukcji:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.