Rosół powinien być esencjonalny, aromatyczny i smaczny. Podaje się go z makaronem, kluskami i ziemniakami, ale kluczem do odpowiedniego smaku jest mięso. Jakie będzie najlepsze? Dla wielu osób pierwszym wyborem jest kurczak, ale okazuje się, że to jedna z najgorszych możliwości.
Najpopularniejszym "pakietem rosołowym" jest pierś i korpus kury. Niestety taki zestaw ma sens tylko w przypadku drobiu ekologicznego. W innym wypadku możesz narazić się na kłopoty zdrowotne. Jak podaje portal gotowanie.onet.pl, mięso z kurczaka jest naszpikowane antybiotykami i hormonami wzrostu, przez co gotowanie na nim rosołu zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. To jednak niejedyny grzech, jaki można popełnić.
Dodawanie do rosołu kurzych podrobów nie tylko wpłynie na mniejszą klarowność wywaru. Podroby mogą zawierać pasożyty i toksyny, które pod wpływem gotowania uwolnią się i przenikną do bulionu. Jeśli koniecznie chcesz użyć drobiu do rosołu, najzdrowszym rozwiązaniem będzie mięso z kaczki lub gęsi. Według Magdy Gessler warto sięgać też po wołowinę. - Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - mówiła w rozmowie z wp.pl.
Najlepszy rosół wychodzi z mięsa wołowego. W tym wypadku bulion będzie ciemniejszy i bardziej intensywny. Dobrym wyborem będzie pręga wołowa, goleń oraz szponder. Można dorzucić także żeberka wieprzowe, a uzyskasz jeszcze bardziej esencjonalny smak. Pamiętaj także, że kluczem do pysznego rosołu jest odpowiedni dobór świeżych warzyw. Podstawa to korzeń pietruszki, cebula, kawałek selera korzeniowego, pora oraz natka pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.