To najgorsze mięso na rosół. Wybiera je wielu Polaków. Popsujesz smak i zaszkodzisz zdrowiu

Rosół to podstawa polskiej kuchni, jednak ugotowanie idealnego wywaru wcale nie jest proste. Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd i wybiera złe mięso. To nie tylko psuje smak potrawy, lecz także jest szkodliwe.

Rosół powinien być esencjonalny, aromatyczny i smaczny. Podaje się go z makaronem, kluskami i ziemniakami, ale kluczem do odpowiedniego smaku jest mięso. Jakie będzie najlepsze? Dla wielu osób pierwszym wyborem jest kurczak, ale okazuje się, że to jedna z najgorszych możliwości.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Dlaczego lepiej nie gotować rosołu na drobiu? Uważaj, bo jest szkodliwy 

Najpopularniejszym "pakietem rosołowym" jest pierś i korpus kury. Niestety taki zestaw ma sens tylko w przypadku drobiu ekologicznego. W innym wypadku możesz narazić się na kłopoty zdrowotne. Jak podaje portal gotowanie.onet.pl, mięso z kurczaka jest naszpikowane antybiotykami i hormonami wzrostu, przez co gotowanie na nim rosołu zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. To jednak niejedyny grzech, jaki można popełnić.

Rosół
Rosół 500/ iStock

Dodawanie do rosołu kurzych podrobów nie tylko wpłynie na mniejszą klarowność wywaru. Podroby mogą zawierać pasożyty i toksyny, które pod wpływem gotowania uwolnią się i przenikną do bulionu. Jeśli koniecznie chcesz użyć drobiu do rosołu, najzdrowszym rozwiązaniem będzie mięso z kaczki lub gęsi. Według Magdy Gessler warto sięgać też po wołowinę. - Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - mówiła w rozmowie z wp.pl. 

Jakie mięso do rosołu jest najlepsze? To najlepszy wybór 

Najlepszy rosół wychodzi z mięsa wołowego. W tym wypadku bulion będzie ciemniejszy i bardziej intensywny. Dobrym wyborem będzie pręga wołowa, goleń oraz szponder. Można dorzucić także żeberka wieprzowe, a uzyskasz jeszcze bardziej esencjonalny smak. Pamiętaj także, że kluczem do pysznego rosołu jest odpowiedni dobór świeżych warzyw. Podstawa to korzeń pietruszki, cebula, kawałek selera korzeniowego, pora oraz natka pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: