Zamiast kanapek na śniadanie zrób jajka po florencku. Smak godny drogiego hotelu

Jajka to zaraz obok kanapek najczęstszy wybór, jeżeli chodzi o śniadania. Ale umówmy się, ile można jeść jajecznicę? Dzisiejszy przepis na jajka odmieni twoje śniadanie i pozwoli ci poczuć się jak podczas odpoczynku w drogim hotelu z najlepszym bufetem. Jajka po florencku są hitem na całym świecie. Bardzo ważny jest zielony dodatek.

Jajka na śniadanie to gwarancja dużej dawki energii. Pozwalają na długo zachować uczucie sytości, dlatego zdecydowanie zachęcamy sięgać po nie regularnie. Przepisów na jajka jest bez liku, ale i tak stawiamy na klasykę, czyli najróżniejsze jajecznice, omlety, jajka sadzone oraz na miękko lub na twardo z farszem lub majonezem. Mało kto jednak słyszał o jajkach po florencku i pora jak najszybciej nadrobić tę zaległość. To jajka ugotowane w koszulce, położone na grzance z duszonym szpinakiem i polane sosem holenderskim. Już na samą myśl powinna pocieknąć wam ślinka. Kiedy spróbujecie tych jajek, z miejsca skradną wam serce. 

Zobacz wideo Jak szybko obrać jajka? Poznaj nasze triki

Jajka po florencku - przepis na śniadanie jak z drogiego hotelu

Składniki:

  • 2 jajka, 
  • 2 kromki ulubionego pieczywa, 
  • łyżka masła, 
  • sól i pieprz, 
  • łyżka octu, 
  • duża garść szpinaku, 
  • ząbek czosnku.

Sos holenderski:

  • 50 g masła,
  • 1 żółtko (najlepiej z dużego jajka),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina.

Jajka po florencku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego, z nim będzie zdecydowanie najtrudniej. W garnku zagotuj wodę. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw chwilę, by lekko ostygło. Nie może być gorące, bo inaczej żółtko się zetnie.
  2. Do miseczki włóż żółtko, dodaj sok z cytryny oraz wino i całość ubij trzepaczką. Następnie połóż miseczkę nad garnkiem z wodą (kąpiel wodna) i cały czas ubijając, wlewaj roztopione masło. Mieszaj, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Następnie dopraw solą i pieprzem.
  3. Kiedy sos holenderski jest już gotowy, zajmij się resztą składników. Garnku zagotuj wodę z solą i octem. Kiedy zawrze, zmniejsz moc palnika i łyżką zrób wir. Następnie wbij jajko bezpośrednio do wody i poczekaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie półpłynne lub płynne. Następnie wyłów je łyżką cedzakową. Tak samo zrób z drugim jajkiem. 
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż, aż czosnek zwiędnie. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażony szpinak zdejmij i odłóż na bok. 
  5. Na tej samej patelni na większej mocy palnika podsmaż kromki pieczywa, by stało się przyjemnie chrupiące i pobrało resztki aromatu z patelni. Następnie zacznij składać danie. Na kromki połóż porcję szpinaku, na szpinak jajko i całość polej sosem holenderskim. 
Więcej o: