Dodaję do mielonych ekstra składnik. Są tak aromatyczne, że każdy jest wniebowzięty

Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i próżno szukać osoby, która nie zjadłaby z chęcią pysznego, soczystego mieloniaczka. Ja jednak nie robię kotletów z samego mielonego mięsa. Dodaję coś ekstra, a wcześniej podsmażam z cebulką. To przepis dla prawdziwych miłośników aromatycznych i pełnych smaku dań.

Kotlety mielone to jeden z tych przepisów, które uwielbiamy i możemy je modyfikować i udoskonalać na wiele sposobów. Już pisaliśmy o kotletach mielonych z pieczarkami i serem, z papryką i pietruszką, a nawet ze śledziem. Wszystkie te przepisy są świetne, jednak jest jeszcze jeden, turbomięsny przepis na kotlety mielone, który już połową porcji nasyci nawet największego łakomczucha. Co gdyby mielone mięso połączyć ze swojską, wędzoną kiełbasą podsmażoną z cebulą? To patent na wagę złota, a kotlety zyskują przyjemnego, lekko dymnego posmaku. Nić tylko mieszać i smażyć. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kotlety z nietypowego składnika

Kotlety mielone podwójnie mięsne - miła odmiana od klasycznego smaku

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej, 
  • 2 większe laski kiełbasy myśliwskiej lub innej, suchej i wędzonej,
  • 1 większa cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 duże jajka, 
  • bułka namoczona w mleku lub bulionie, 
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku, 
  • smalec do smażenia. 

Kotlety mielone z kiełbasą - sposób wykonania:

  1. Bułkę odpowiednio wcześniej pokrusz i namocz w mleku albo bulionie, jeśli masz go pod ręką. Następnie kiełbasę obierz z osłonki i bardzo drobno posiekaj lub zmiel w maszynce o grubych oczkach. 
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości smalcu. Następnie dodaj posiekaną lub zmieloną kiełbasę i podsmażaj, aż kiełbasa stanie się delikatnie chrupiąca i zmieni kolor na złotobrązowy. 
  3. Do miski włóż mielone mięso, dodaj jajka, odciśniętą kajzerkę i lekko przestudzoną kiełbasę. Dodaj także przyprawy do smaku i wyrabiaj masę, aż będzie jednolita i lekko klejąca. Możesz dodać także odrobinę wody gazowanej, by masa się napowietrzyła.
  4. Z masy mięsnej odrywaj niewielkie kawałki i ulep je w kształt okrągłych i lekko spłaszczonych kotletów. Następnie każdy kotlet obtocz w bułce tartej i smaż na porządnie rozgrzanym smalcu na złoty kolor z obu stron. 

Takie kotlety to prawdziwa mięsna uczta. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, szczególnie polecam zasmażane buraczki lub duszoną cebulkę i oczywiście tłuczone ziemniaki. Może nie jest to najmniej kaloryczne danie, ale za to jakie pyszne!

Więcej o: