Goście ją pokochają. Zupa kebabowa smakuje lepiej niż mięso w picie. W życiu lepszej nie jadłam

Uwielbiasz smak kebaba? W takim razie zupa gyros jest dla ciebie. Wychodzi obłędnie pyszna, aromatyczna i niezwykle sycąca, a z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Oto jak ją zrobić.

Zupa kebabowa, czyli inaczej zupa gyros, to strzał w dziesiątkę dla fanów kebabów. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad i kolację, jak i na imprezę z przyjaciółmi. Wychodzi tak pyszna, że goście od razu poproszą dokładkę i będą chcieli przepis.

Zobacz wideo Poszliśmy na najsłynniejszy kebab w Warszawie. Ceny? Tanio nie jest

Czy kebab może być zdrowy? Ekspert o tym, jak zamienić kebaba w wartościowe danie

Polacy kochają kebaby. To jedno z najchętniej i najczęściej zamawianych dań na wynos i jak się okazuje, wcale nie musi być niezdrowe. Ekspert ds. żywienia, Rob Hobson przekonuje, że potrawę można przygotować również w zdrowszej wersji. - Wybierz szaszłyki z kurczaka, czyli pokrojonego w kostkę kurczaka z grilla, zamiast mięsa z donera. Zjedz pełnoziarnisty płaski chleb lub wrap, aby mieć trochę więcej błonnika. Poszukaj sosów, które mogą być na bazie pomidorów, takich jak salsa, a zamiast ciężkiego sosu majonezowego poproś o sos jogurtowy - wyjaśnił cytowany przez portal stronazdrowia.pl.

Co potrzeba do zupy kebabowej? Takie wydanie kebaba z pewnością zasmakuje każdemu

Kebaba można przygotowywać na wiele sposobów z dodatkiem ulubionych warzyw, surówek i sosów. A czemu by nie zrobić z niego zupy? Czego potrzebujesz do jej przygotowania?

Składniki:

  • pół kilograma piersi z kurczaka,
  • czerwona cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • papryka czerwona i zielona,
  • puszka kukurydzy,
  • 100 mln śmietanki kremówki 30 proc.,
  • łyżeczka masła,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy łyżki keczupu,
  • trzy szklanki wody,
  • przyprawy: kebab-gyros, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, chilli.
Co potrzeba do zupy kebabowej?
Co potrzeba do zupy kebabowej? istock/@Lilechka75

Zanim przejdziesz do przygotowywania zupy, dokładnie umyj kurczaka, oczyść z błonek i pokrój w kostkę, a potem dopraw przyprawą kebab-gyros i odstaw na co najmniej pół godziny.

  1. Po upływie tego czasu podsmaż piersi na maśle, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.
  2. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone pieczarki i duś, aż odparuje z nich woda.
  3. Dorzuć pokrojoną w paski paprykę, keczup oraz resztę przypraw i duś przez około 10 minut.
  4. Następnie przerzuć zawartość patelni do garnka, zalej trzema szklankami wody i dodaj kukurydzę. Gotuj 20 minut. 
  5. Gdy zupa będzie gotowa, zabiel ją śmietanką. Wystarczy, że chochlę zupy wlejesz do miseczki, dodasz nabiał i wymieszasz, a potem przelejesz do garnka z zupą. 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: