Zupa kebabowa, czyli inaczej zupa gyros, to strzał w dziesiątkę dla fanów kebabów. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad i kolację, jak i na imprezę z przyjaciółmi. Wychodzi tak pyszna, że goście od razu poproszą dokładkę i będą chcieli przepis.
Polacy kochają kebaby. To jedno z najchętniej i najczęściej zamawianych dań na wynos i jak się okazuje, wcale nie musi być niezdrowe. Ekspert ds. żywienia, Rob Hobson przekonuje, że potrawę można przygotować również w zdrowszej wersji. - Wybierz szaszłyki z kurczaka, czyli pokrojonego w kostkę kurczaka z grilla, zamiast mięsa z donera. Zjedz pełnoziarnisty płaski chleb lub wrap, aby mieć trochę więcej błonnika. Poszukaj sosów, które mogą być na bazie pomidorów, takich jak salsa, a zamiast ciężkiego sosu majonezowego poproś o sos jogurtowy - wyjaśnił cytowany przez portal stronazdrowia.pl.
Kebaba można przygotowywać na wiele sposobów z dodatkiem ulubionych warzyw, surówek i sosów. A czemu by nie zrobić z niego zupy? Czego potrzebujesz do jej przygotowania?
Składniki:
Zanim przejdziesz do przygotowywania zupy, dokładnie umyj kurczaka, oczyść z błonek i pokrój w kostkę, a potem dopraw przyprawą kebab-gyros i odstaw na co najmniej pół godziny.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.