Sos pieczarkowy to chyba jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs, klusek i wszystkiego, co chcemy uczynić pysznym. Nie ma się co dziwić, kremowy, delikatny i pełen aromatu sos otulający to, co dla ciebie najsmaczniejsze to zawsze dobry strzał. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszy, a zarazem najłatwiejszy sos pieczarkowy na świecie. Tutaj chodzi o śmietanę.
Cla170634 / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić sos pieczarkowy? Najlepiej jak najprościej. To przepis, który nigdy nie zawodzi i zawsze się sprawdza, a najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi. Ale nie rozdrabniajmy się, oto przepis na sos pieczarkowy, który każdego onieśmieli i zadowoli. Użyj śmietanki trzydziestki, a będzie pyszny i kremowy jak marzenie albo i lepszy.
REKLAMA
Zobacz wideo Lubisz pieczarki? Zobacz nasz przepis na faszerowanego kurczaka
Sos pieczarkowy. Z tą śmietanką będzie palce lizać
Składniki:
około 500 g pieczarek,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
masło,
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
sól, pieprz, natka pietruszki.
Sos pieczarkowy - sposób wykonania:
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę.
Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Gotowy sos podawaj z makaronem ugotowanym al dente (według mnie najlepszy jest makaron tagliatelle) lub z ziemniakami.