• Link został skopiowany

Sos pieczarkowy wyjdzie ci tylko z tym przepisem. Jedna rzecz jest na wagę złota

Sos pieczarkowy to chyba jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs, klusek i wszystkiego, co chcemy uczynić pysznym. Nie ma się co dziwić, kremowy, delikatny i pełen aromatu sos otulający to, co dla ciebie najsmaczniejsze to zawsze dobry strzał. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszy, a zarazem najłatwiejszy sos pieczarkowy na świecie. Tutaj chodzi o śmietanę.
Kurczak w sosie pieczarkowym. Zdj. ilustracyjne
Cla170634 / shutterstock.com

Jak zrobić sos pieczarkowy? Najlepiej jak najprościej. To przepis, który nigdy nie zawodzi i zawsze się sprawdza, a najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi. Ale nie rozdrabniajmy się, oto przepis na sos pieczarkowy, który każdego onieśmieli i zadowoli. Użyj śmietanki trzydziestki, a będzie pyszny i kremowy jak marzenie albo i lepszy. 

Zobacz wideo Lubisz pieczarki? Zobacz nasz przepis na faszerowanego kurczaka

Sos pieczarkowy. Z tą śmietanką będzie palce lizać

Składniki:

  • około 500 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, natka pietruszki.

Sos pieczarkowy - sposób wykonania:

  1. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę.
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje.
  4. Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła i smaż jeszcze chwilę.
  5. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Gotowy sos podawaj z makaronem ugotowanym al dente (według mnie najlepszy jest makaron tagliatelle) lub z ziemniakami.
Więcej o: