• Link został skopiowany

Do słoika wkładam trzy produkty. Zajmuje mi to chwilę, a mam najlepszy syrop do herbat i nie tylko

Jak przygotować cytrynę do herbaty? Zapomnij o tradycyjnym wyciskaniu. Zamiast tego wciśnij ją do słoika i dodaj dwa produkty. Zyskasz genialny dodatek do gorących naparów i nie tylko. Na zimę będzie idealny.
Jak przygotować cytrynę do herbaty?
Jak przygotować cytrynę do herbaty? Fot. istockphoto.com / Sergey Khramov

Gorąca herbata z miodem, imbirem oraz cytryną to genialny napój na chłodne, zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa, smakuje obłędnie, a do tego jest zdrowa. Zazwyczaj wyciskamy do niej sok ze świeżego cytrusa. Jeśli chcesz, aby zawsze wychodziła idealna i pełna aromatu przygotuj pyszny dodatek, który wykorzystasz również do ciast.

Zobacz wideo Jak pozbyć się kamienia z kabiny prysznicowej? Oto domowy sposób bez detergentów

Jak dodawać cytrynę do herbaty? Zrób najlepszy przysmak

Kandyzowane cytryny z dodatkiem imbiru oraz miodu to produkt, po który będziesz sięgać zwłaszcza jesienią oraz zimą. Robią się szybko i smakują obłędnie, zwłaszcza kiedy dodasz je do pysznej herbatki lub wypieków. Można rzec, że cały sekret tkwi w prostocie. Czego będziesz potrzebować, bo ich przygotowania? 

Składniki:

  • 5 ładnych i dojrzałych cytryn,
  • trochę ponad pół szklanki miodu,
  • 60-70 g imbiru,
  • słoik,
  • soda oczyszczona do umycia cytrusów.

PORADA! Składniki do przetworów powinny być zdrowe i dobrej jakości. Zamiast dużych, jasnych cytryn, wybierz mniejsze, z cieńszą skórką oraz w ciemniejszym kolorze, gdyż zazwyczaj zawierają więcej soku. Postaw na porządny, prawdziwy miód oraz ładny i nieuszkodzony imbir. 

Jak dodawać cytrynę do herbaty?
Jak dodawać cytrynę do herbaty? Jak dodawać cytrynę do herbaty? Fot. unsplash.com / Caroline Attwood

Jak przygotować cytrynę do herbaty? Wciśnij do słoika, dodaj i zalej

Przygotowanie przetworu rozpocznij od dokładnego umycia cytryn. W tym celu natrzyj je sodą oczyszczoną z minimalnym dodatkiem wody i odstaw na kilka minut, po czym przelej wrzątkiem. Pozbędziesz się w ten sposób wszystkich szkodliwych substancji, które skrywają się na skórce. Co dalej?

  1. Cytrusy pokrój w średniej grubości plasterki. Usuń wszystkie pestki.
  2. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Nie powinny być zbyt cienkie.
  3. Słoik wyparz, osusz, następnie ciasno ułóż w nim pierwszą warstwę cytryn oraz imbiru i zalej miodem. Powtarzaj, aż słoik będzie pełny.
  4. Gdy skończysz, szczelnie zakręć, połóż do góry dnem i odstaw na dobę. Tyle czasu wystarczy, by całość była gotowa do użycia. Wykorzystuj do herbaty lub słodkości, możesz też przygotować pyszny napar (2-3 łyżeczki przetworu zalej gorącą wodą). Przechowuj w lodówce. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: