Zupa cebulowa, czyli wymarzony obiad na chłody. Dodaj biały napój, a będzie najpyszniejsza

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która na dobre rozgościła się także na naszych stołach. Jest nie tylko przepyszna, lecz także świetnie rozgrzewa i jest naprawdę łatwa w wykonaniu. Jak ją zrobić po mistrzowsku? Nie zapomnij podlać cebuli białym napojem - tego aromatu nie zapomnisz długo.

Szukasz przepisu na obiad, a znudziły ci się już oklepane pomidorówki, krupniki i jarzynówki? Mamy dla ciebie świetny i prosty przepis na zupę cebulową, która sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i jako popisowe danie podczas spotkań w większym gronie. Przepis jest łatwy, a dodatek białego wina sprawi, że aromat zupy poprawi się o 100 procent. Z tym przepisem zrobisz zupę godną najlepszego szefa kuchni. 

Zobacz wideo Jak uratować przesoloną zupę? Mamy kilka trików

Zupa cebulowa - na imprezę i na co dzień

Składniki:

  • 8 większych cebul w żółtych łupinach,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 2 kacze udka, 
  • porcja rosołowa z kaczki, 
  • 400 g kości wołowych rosołowych,
  • 2 marchewki,
  • pół selera,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz, tymianek, odrobina rozmarynu, łyżeczka octu z białego wina,
  • białe wytrawne wino (niepełna szklanka),
  • kilka kromek bułki wrocławskiej lub innego pieczywa,
  • ser bursztyn,
  • opcjonalnie: niewielki kieliszek brandy.

Zupa cebulowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw. Mięso z kaczki i kości wołowe zalej wodą tak, by je przykrywała. Dodaj obraną marchewkę oraz seler, kilka kuleczek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Na minimalnym ogniu gotuj, aż mięso z kaczki będzie się niemal rozpadać.
  2. Kiedy wywar się gotuje, przygotuj cebulę. Obierz ją i posiekaj w piórka. Czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę.
  3. Przygotuj garnek z gruby dnem i rozgrzej w nim dwie łyżki masła klarowanego. Dodaj cebulę i na wolnym ogniu całość duś. Nie należy smażyć cebuli - powinna niemal gotować się w maśle i własnych sokach.
  4. Po ok. 15 minutach duszenia dodaj do cebuli szczyptę soli i odrobinę cukru (wystarczy łyżeczka). Dodaj także 2-3 listki laurowe i duś przez kolejne 20 minut. Po tym czasie cebula powinna zacząć się karmelizować.
  5. Dodaj czosnek, wymieszaj i kiedy uwolni swój aromat, zalej całość białym, wytrawnym winem. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż alkohol odparuje. Na tym etapie możesz dodać także brandy, jeśli używasz.
  6. Kiedy alkohol odparuje, skarmelizowaną cebulę zalej bulionem. Mięso oddziel od kości i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz rozmarynem. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny. Powinna jedynie "puszczać oczka" jak rosół.
  7. W tym czasie przygotuj grzanki. Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki, posmaruj odrobiną masła lub skrop oliwą i zaromatyzuj ząbkiem czosnku. Następnie na każdej kromce połóż odrobinę startego sera i zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści.
  8. Gorącą zupę przelej do miseczek i podawaj z grzanką obok lub włożoną do środka.
Więcej o: