• Link został skopiowany

Robisz krokiety? Zacznij od tych naleśników. Będą tak elastyczne, że o porażce nie ma mowy

Jak zrobić naleśniki do krokietów lub po prostu idealne do zawijania? To nic trudnego, ale warto zwrócić uwagę na drobne szczegóły. W przeciwieństwie do tradycyjnych naleśników, w naszych nie będzie mleka. Będzie za to składnik, który zapewni efekt wow i sprawi, że nigdy w życiu krokiety nie pękną i się nie porwą.
Naleśniki na krokiety są łatwe do zrobienia
FotosDo /Shutterstock

Wszyscy chyba uwielbiamy krokiety, zwłaszcza jeśli mają pełno naszego ulubionego farszu. Krokiety nie są szybkie w przygotowaniu, ale naleśniki do krokietów już tak i to tak naprawdę one stanowią o tym, czy krokiety nam wyjdą, czy się rozpadną. Przepis na naleśniki do krokietów jest bardzo prosty, ale mleko trzeba zamienić na maślankę i nie żałować masła. Te dwie rzeczy sprawią, że naleśniki będą jak guma - elastyczne i nierwące się, czyli po prostu perfekcyjne. 

Zobacz wideo Zrobiłam domowe masło. Jak mi wyszło?

Naleśniki na krokiety. Mleko zostaw sobie do płatków

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 szklanka maślanki naturalnej,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i maślankę, i mikserem wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
  3. Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
  4. Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
  5. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Chochelką rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.
Więcej o: