Jak zrobić naleśniki do krokietów lub po prostu idealne do zawijania? To nic trudnego, ale warto zwrócić uwagę na drobne szczegóły. W przeciwieństwie do tradycyjnych naleśników, w naszych nie będzie mleka. Będzie za to składnik, który zapewni efekt wow i sprawi, że nigdy w życiu krokiety nie pękną i się nie porwą.
FotosDo /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wszyscy chyba uwielbiamy krokiety, zwłaszcza jeśli mają pełno naszego ulubionego farszu. Krokiety nie są szybkie w przygotowaniu, ale naleśniki do krokietów już tak i to tak naprawdę one stanowią o tym, czy krokiety nam wyjdą, czy się rozpadną. Przepis na naleśniki do krokietów jest bardzo prosty, ale mleko trzeba zamienić na maślankę i nie żałować masła. Te dwie rzeczy sprawią, że naleśniki będą jak guma - elastyczne i nierwące się, czyli po prostu perfekcyjne.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam domowe masło. Jak mi wyszło?
Naleśniki na krokiety. Mleko zostaw sobie do płatków
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
1 szklanka maślanki naturalnej,
3/4 szklanki wody gazowanej,
2 duże jajka,
3 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli.
Sposób wykonania:
Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i maślankę, i mikserem wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Chochelką rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.