• Link został skopiowany

Mięsa z solanki są najlepsze na świecie. Jak ją zrobić? Te proporcje musisz znać

Jak zrobić solankę do mięsa? Jeśli zastanawiasz się, jakie mięsiwa podać na święta, tutaj od razu zaznaczam, że nie ma to aż tak dużego znaczenia, bo wszystkie mięsa z solanki są po prostu przepyszne. Marynowane w solance mięso kruszeje i cudownie wchłania smak przypraw. Jak zatem zrobić solankę? Zasada jeden na cztery to drogowskaz do sukcesu.
Solanka do mięsa
Tomasz Majchrowicz /Shutterstock

Planujesz na święta zrobić pieczeń z szynki, pyszną karkówkę, a może schab na kanapki? Zanim włożysz mięsiwa do piekarnika, zafunduj im solne spa i na dobę lub nawet więcej włóż je do solanki. Solanka do mięsa to po prostu roztwór wody i soli z przyprawami w odpowiednich proporcjach. Jakie są zatem proporcje soli do wody?

Zobacz wideo Zrobiłam domowe masło. Czy wyszło tańsze niż sklepowe?

Solanka do mięsa. Ile wody, a ile soli?

Zasada dotycząca ilości soli i wody jest bardzo prosta. Moja babcia nazywała ją zasadą dłoni, a chodziło dokładniej o palce. Kciuk miał symbolizować sól, reszta palców wodę. Wychodzi więc na to, że na cztery litry wody przypada jedna pełna szklanka soli. Ta proporcja sprawdza się zawsze, bez względu na to, czy w solance moczysz chudy schab, czy może przerośnięty karczek. 

Jak zrobić solankę do mięsa? Poznaj sprawdzony przepis

Składniki:

  • 1 szklanka soli,
  • 4 litry wody,
  • ok. 0,5 szklanki cukru,
  • 5-8 ząbków czosnku,
  • pełna łyżka pieprzu ziarnistego,
  • 8-10 listków laurowych,
  • łyżka kulek ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • duży kawałek wieprzowiny (ok. 1,5 kg).

Sposób przygotowania:

Wodę z solą i cukrem zagotuj. Do gorącej solanki dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej solanki włóż osuszone mięso i całość przechowuj w chłodzie - w zależności od mięsa - od kilkunastu godzin do nawet trzech dni. Pamiętaj, że dłużej możesz moczyć mięso bez kości. Jeśli moczysz w solance mięso z kością, daj mu maksymalnie dobę.

Więcej o: