Planujesz na święta zrobić pieczeń z szynki, pyszną karkówkę, a może schab na kanapki? Zanim włożysz mięsiwa do piekarnika, zafunduj im solne spa i na dobę lub nawet więcej włóż je do solanki. Solanka do mięsa to po prostu roztwór wody i soli z przyprawami w odpowiednich proporcjach. Jakie są zatem proporcje soli do wody?
Zasada dotycząca ilości soli i wody jest bardzo prosta. Moja babcia nazywała ją zasadą dłoni, a chodziło dokładniej o palce. Kciuk miał symbolizować sól, reszta palców wodę. Wychodzi więc na to, że na cztery litry wody przypada jedna pełna szklanka soli. Ta proporcja sprawdza się zawsze, bez względu na to, czy w solance moczysz chudy schab, czy może przerośnięty karczek.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wodę z solą i cukrem zagotuj. Do gorącej solanki dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej solanki włóż osuszone mięso i całość przechowuj w chłodzie - w zależności od mięsa - od kilkunastu godzin do nawet trzech dni. Pamiętaj, że dłużej możesz moczyć mięso bez kości. Jeśli moczysz w solance mięso z kością, daj mu maksymalnie dobę.