Jajecznica idealna? Znany szef kuchni dodaje łyżkę tego składnika. Wychodzi jak z luksusowego hotelu

Co dodać do jajecznicy, żeby była pyszna? To pytanie zadaje sobie wielu fanów tego prostego, ale uwielbianego dania. Gordon Ramsay, mistrz kulinarnego świata, zdradził sekret, dzięki któremu jajecznica staje się bajecznie kremowa i puszysta. Poznaj jego sposób na śniadanie rodem z pięciogwiazdkowego hotelu.

Jajecznica to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Sprawdza się idealnie na szybkie, pożywne śniadanie i dodaje energii na cały poranek. Choć jej przygotowanie nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, wystarczy niewielka modyfikacja, by zyskała nowy, wyjątkowy charakter. Kiełbasa, pomidory czy papryka świetnie urozmaicają smak, jednak coś zupełnie innego zmienia jej konsystencję nie do poznania. Brzmi intrygująco? Oto sekret szkockiego szefa kuchni na puszystą i delikatną jajecznicę.

Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?

Co dodać do jajecznicy, żeby była pyszna? Lepszej wersji w życiu nie jadłam

Gordon Ramsay udowadnia, że nawet najprostsze danie można wynieść na poziom kulinarnej perfekcji. Wystarczy odrobina uwagi, odpowiednia technika i jeden sekretny składnik, którym jest... śmietana kremówka. Nigdy wcześniej nie smażyłam jajek z jej dodatkiem, jednak kiedy to zrobiłam, efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Chcesz spróbować najlepszej jajecznicy pod słońcem?

Składniki na jedną porcję:

  • 3 świeże jajka,
  • duża łyżka masła,
  • łyżka śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie posiekany szczypiorek.

PORADA! Nigdy nie smaż jajecznicy na oleju. Wybierz masło, które podkreśli smak i nada potrawie aksamitną konsystencję. Olej może sprawić, że danie stanie się cięższe i bardziej zbite.

jajecznica
jajecznica Wirestock / Getty Images/istock.com

Jak się robi jajecznicę? Krok po kroku przygotujesz pyszne śniadanie

Z jajecznicą warto obchodzić się delikatnie, a sól wsypana na początku to nie najlepszy pomysł. Dlaczego? Dodana zbyt wcześnie może wpłynąć na konsystencję jajek, sprawiając, że stracą lekkość. Lepiej poczekać i doprawić potrawę tuż przed podaniem - wtedy smak i struktura będą idealne. Gotowi? Możemy zabierać się za składniki.

  1. Wlej roztrzepane jajka do zimnego rondelka i dodaj łyżkę masła.
  2. Postaw rondel na rozgrzanym palniku i energicznie mieszaj masę. Po 30 sekundach zdejmij go z ognia i pozwól jajkom chwilę odpocząć.
  3. Powtarzaj cykl podgrzewania i mieszania co najmniej trzy razy. Ta technika zapewni jajecznicy wyjątkową puszystość.
  4. Gdy masa jajeczna jest prawie gotowa, dodaj łyżkę śmietanki kremówki. Dokładnie wymieszaj, aby podbić smak i teksturę.
  5. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem i dopraw solą i pieprzem.
  6. Podawaj z chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem i świeżymi warzywami.
Więcej o: