Sok z cytryny zazwyczaj wlewamy do wody, by orzeźwić się w gorące dni lub wspomóc odporność w chłodniejsze wieczory. Jak powszechnie wiadomo, owoc ten świetnie komponuje się też z herbatą, jednak mało kto myśli o tym, by wzbogacić nim kawę. To nietypowe połączenie nie tylko zaskakuje smakiem, lecz także zyskało sławę jako domowe remedium na różne dolegliwości. Sprawdź, jakie są właściwości napoju i dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.
Kawa i cytryna (choć na pierwszy rzut oka to nietypowy duet) mają wspólny mianownik: antyoksydanty. Zarówno kofeina, jak i witamina C są bogate w związki, które wspierają nasze ciała w zwalczaniu wolnych rodników. Co więcej, jak zauważyła dr Magdalena Cubała-Kucharska, połączenie to sprzyja rozszerzeniu naczyń mózgowych, co może skutecznie łagodzić migreny. Napój ten poprawia także krążenie, działa regenerująco i dodaje energii na cały dzień. Kawa z cytryną często bywa wybierana jako pomoc w łagodzeniu kaca lub problemów trawiennych. Mimo że nie wszystkie jej właściwości znalazły potwierdzenie w badaniach, zyskała uznanie za korzystne działanie na zdrowie.
Moda na kawę z cytryną jako eliksir odchudzający w dużej mierze wynika z trendów na platformach społecznościowych. Niestety, jak podkreśliła dietetyczka Beth Czerwony z Cleveland Clinic, samo dodanie soku nie sprawi, że zbędne kilogramy "wyparują". Owoce te nie ma właściwości spalających tłuszcz, a ich działanie w kontekście odchudzania opiera się raczej na zwiększeniu spożycia witaminy C, która wspiera metabolizm. Z kolei kofeina może przyspieszać spalanie kalorii i tłumić apetyt, co rzeczywiście może pomóc w procesie odchudzania. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że umiarkowane spożycie kawy zwiększa aktywność brązowej tkanki tłuszczowej odpowiedzialnej za produkcję ciepła w organizmie. Jednak, aby osiągnąć trwałe efekty, konieczne są zdrowa dieta i regularna aktywność fizyczna. Cytrusowa kawa może być jedynie dodatkiem, a nie magicznym rozwiązaniem.
Cytrusowy napar najlepiej spożywać w pierwszej połowie dnia, szczególnie rano lub przed południem. Taka pora pozwala w pełni wykorzystać pobudzające działanie kofeiny, co sprzyja koncentracji i wyzwala energię. Lepiej zrezygnować z picia napoju w godzinach popołudniowych, aby uniknąć negatywnego wpływu na sen. Jak przygotować kawę z cytryną? Nie ma w tym większej filozofii.
Zobacz też: Jesz na śniadanie jajka na miękko? Tak wpływają na organizm. "Będzie lżej strawne"
Wystarczy zaparzyć filiżankę aromatycznej czarnej kawy i dodać do niej sok wyciśnięty z połowy świeżej cytryny. Jeśli smak wydaje się zbyt intensywny, można zmniejszyć ilość owocu lub złagodzić kwasowość łyżeczką miodu. Ważne, aby sięgać po świeżo wyciśnięty sok - gotowe produkty często zawierają dodatki, które mogą niekorzystnie wpływać na właściwości napoju.
OSTRZEŻENIE! Kawa z cytryną nie jest polecana osobom z wrażliwym żołądkiem, refluksem czy nadkwasotą, ponieważ połączenie kwasu cytrynowego i kofeiny może nasilić objawy tych dolegliwości. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem przed wprowadzeniem tego napoju do diety.