Na przepis na kotlety z 1913 roku natrafiła w jednej ze starych gazet autorka bloga Kuchenny Kredens, Monika Śmigielska. Receptura ją zachwyciła i ze zdziwieniem stwierdziła, że nigdy wcześniej się z nimi u nikogo nie spotkała. Co jest głównym składnikiem dania? Ryba, która kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale z której kotlety raczej mało kto robi. Chodzi o śledzia.
Przedwojenny przepis jest bardzo prosty, a lista składników tania i nieskomplikowana. Poza płatami śledziowymi potrzebne są m.in. jajko, cebula, bułka i przyprawy. Kotlety można podawać z ziemniakami, a Śmigielska zachęca, by polać je również sosem grzybowym lub kaparowym. Jak zrobić kotlety śledziowe? Poniżej przepis krok po kroku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kotletów śledziowych zaczynamy od wymoczenia filetów. Powinny wystarczyć im dwie godziny. Po tym czasie mielimy je w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Cebulę lub szczypior podsmażamy na maśle, a bułkę namaczamy w mleku. Łączymy ze sobą składniki i dodajemy jajko oraz pieprz wedle uznania. Z masy formujemy kotlety. Jeśli nie będzie chciała się kleić, można dosypać trochę bułki tartej. Uformowane kotlety ze śledzi smażymy z obu stron na złoty kolor.