Na rozmrażanie ryby dobrze jest zarezerwować więcej czasu. Najlepiej wyjąć ją z zamrażarki kilkanaście godzin wcześniej i przełożyć do lodówki, żeby osiągnęła odpowiednią temperaturę. Niestety często nie mamy na to czasu albo zapominamy o wyjęciu mięsa. Co wtedy robić? Wbrew pozorom nie jest to sytuacja bez wyjścia. Pewien domowy sposób pomoże ci rozmrozić rybę w kilkanaście minut.
Może cię zaskoczę, ale do pozbycia się warstwy lodu z ryby nie potrzebujesz kuchenki mikrofalowej. Wystarczy pojemne naczynie, woda oraz prawdziwy złoty środek, a mianowicie sól morska. Oto krótka instrukcja:
Sól przyspiesza topnienie lodu pokrywającego produkt. Dzięki temu szybko odzyskuje on naturalną strukturę i jest gotowy do smażenia lub pieczenia.
Zamiast soli morskiej można też użyć zwykłej soli kuchennej albo soku z cytryny. Wystarczy kilka kropel. To jednak niejedyny patent na rozmrożenie ryby. Bardzo dobrze sprawdzi się również moczenie w mleku. Będzie ci potrzebny szczelny worek foliowy, do którego należy włożyć mięso. Następnie umieść je w misce wypełnionej mlekiem w temperaturze pokojowej. Gdy trochę się rozmrozi (nie będzie na nim widać lodowej warstwy), wyjmij je z woreczka i włóż bezpośrednio do płynu. Odczekaj kilkanaście minut i voilà. Rybka gotowa do dalszej obróbki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.