• Link został skopiowany

Jak szybko rozmrozić rybę? Zapomnij o moczeniu w wodzie. Wystarczy jedna przyprawa i kilkanaście minut

Stało się, ryba nie została wyjęta wcześniej z zamrażarki. Zamiast biec do sklepu po świeżą albo na szybko wymyślać inne danie, skorzystaj z naszego triku. Zajmie ci to dosłownie chwilę, a zawsze działa. Podpowiadamy, jak szybko rozmrozić rybę.
Mrożone ryby
Maria Sannikova/iStock

Na rozmrażanie ryby dobrze jest zarezerwować więcej czasu. Najlepiej wyjąć ją z zamrażarki kilkanaście godzin wcześniej i przełożyć do lodówki, żeby osiągnęła odpowiednią temperaturę. Niestety często nie mamy na to czasu albo zapominamy o wyjęciu mięsa. Co wtedy robić? Wbrew pozorom nie jest to sytuacja bez wyjścia. Pewien domowy sposób pomoże ci rozmrozić rybę w kilkanaście minut.

Zobacz wideo Trzy sposoby na świątecznego śledzia

Jak szybko rozmrozić rybę? Wykorzystaj przyprawę. Na bank masz ją w szafce

Może cię zaskoczę, ale do pozbycia się warstwy lodu z ryby nie potrzebujesz kuchenki mikrofalowej. Wystarczy pojemne naczynie, woda oraz prawdziwy złoty środek, a mianowicie sól morska. Oto krótka instrukcja:

  1. Wyjmij rybę z zamrażalnika.
  2. Umyj pod bieżącą, zimną wodą. Stopniowo zwiększaj temperaturę do momentu, aż ciecz będzie co najwyżej letnia.
  3. Odłóż mięso na półmisek i posyp solą morską.
  4. Wetrzyj przyprawę w rybę. Wystarczy cienka warstwa.

Sól przyspiesza topnienie lodu pokrywającego produkt. Dzięki temu szybko odzyskuje on naturalną strukturę i jest gotowy do smażenia lub pieczenia.

Jak szybko rozmrozić rybę?
Jak szybko rozmrozić rybę? Kurgu128/iStock

Rozmrażanie ryby przed smażeniem. Włóż ją do miski wypełnionej tym płynem

Zamiast soli morskiej można też użyć zwykłej soli kuchennej albo soku z cytryny. Wystarczy kilka kropel. To jednak niejedyny patent na rozmrożenie ryby. Bardzo dobrze sprawdzi się również moczenie w mleku. Będzie ci potrzebny szczelny worek foliowy, do którego należy włożyć mięso. Następnie umieść je w misce wypełnionej mlekiem w temperaturze pokojowej. Gdy trochę się rozmrozi (nie będzie na nim widać lodowej warstwy), wyjmij je z woreczka i włóż bezpośrednio do płynu. Odczekaj kilkanaście minut i voilà. Rybka gotowa do dalszej obróbki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: