-
Haps
-
Jak przygotować
- Te placuszki wygrywają z racuchami. Zrób je w wersji wytrawnej, a każdy poprosi o przepis
Te placuszki wygrywają z racuchami. Zrób je w wersji wytrawnej, a każdy poprosi o przepis
Znudziły ci się na śniadanie kanapki i jajecznica? To może pora na placuszki? Gwarantuję, że obok tych nie przejdziesz obojętnie. Wyglądają jak racuchy, ale są zdecydowanie lepsze i zasmakują każdemu miłośnikowi przekąsek na słono. Tutaj liczy się ser.
Placuszki zwykle kojarzą nam się z czymś słodkim, pewnie z pulchnymi racuchami ociekającymi słodkimi mazidłami, bitą śmietaną lub innym lepiącym buzię ustrojstwem (chyba że ktoś lubi). Dziś jednak mamy przepis na [pyszne i puchate placuszki z serka wiejskiego prosi się o bliski kontakt z patelnią.
Zobacz wideo Ten przepis cię zaskoczy. Musisz zobaczyć
Placuszki z serka wiejskiego. Ta wersja cię zaskoczy
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 średnie jajka,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ulubione owoce do podania,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Dodaj serek wiejski, wbij jajka. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut. Po kilku minutach dodaj parmezan i znów wymieszaj.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor.