Znudziły ci się na śniadanie kanapki i jajecznica? To może pora na placuszki? Gwarantuję, że obok tych nie przejdziesz obojętnie. Wyglądają jak racuchy, ale są zdecydowanie lepsze i zasmakują każdemu miłośnikowi przekąsek na słono. Tutaj liczy się ser.
A_Lein / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Placuszki zwykle kojarzą nam się z czymś słodkim, pewnie z pulchnymi racuchami ociekającymi słodkimi mazidłami, bitą śmietaną lub innym lepiącym buzię ustrojstwem (chyba że ktoś lubi). Dziś jednak mamy przepis na [pyszne i puchate placuszki z serka wiejskiego prosi się o bliski kontakt z patelnią.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten przepis cię zaskoczy. Musisz zobaczyć
Placuszki z serka wiejskiego. Ta wersja cię zaskoczy
Składniki:
200 g serka wiejskiego,
100 g mąki pszennej,
2 średnie jajka,
3 łyżki startego parmezanu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
ulubione owoce do podania,
olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Dodaj serek wiejski, wbij jajka. Całość wymieszaj lub krótko zmiksuj mikserem. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut. Po kilku minutach dodaj parmezan i znów wymieszaj.
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość oleju. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta na placuszki i smak z obu stron na złoty kolor.