W większości polskich domów święta, rodzinna impreza i uroczyste spotkanie w gronie najbliższych nie może obejść się bez sałatki jarzynowej. W większości domów przygotowuje się je w "tajemny" sposób, do miski wrzucając składniki w określonych proporcjach. Z tego też powodu nie ma dwóch takich samych sałatek. Jest to też jedno z tych dań, z którego resztkami musimy się mierzyć co roku. Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Pomysłów jest wiele. Niektórzy robią z niej tartę, np. według tego przepisu, dziś jednak polecamy zupę z sałatki jarzynowej.
Sałatka jarzynowa, szczególnie już wymieszana z ogórkiem, jabłkiem, jajkiem i porem, ma dość krótki termin przydatności do spożycia. Gdy zaczyna już podchodzić wodą, to znak, że jej czas już się kończy. Nieprzyjemny zapach i smak, któremu daleko od ideału, niestety oznaczają, że jarzynowa powinna już wylądować w koszu. Jeśli jednak po ostatnim dniu świąt została ci spora ilość wciąż nadającej się do spożycia potrawy, możesz z niej zrobić lekkostrawny, sycący i pożywny obiad. Zupa z sałatki jarzynowej to idealne danie w duchu zero waste, z którym nic się nie zmarnuje.
Polecamy także: Niektórzy przesadzają w święta, a potem obserwują takie objawy. Chodzi o cukier
Do zupy z sałatki jarzynowej potrzebujesz tylko kilku składników, a większość z nich i tak masz już w kuchni. Przygotuj:
Przygotuj też blender i garść świeżych ziół, np. szczypiorku i pietruszki. Świetnym sposobem na podkręcenie smaku jest szczypta lubczyku i dorzucony pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Danie warto też zaserwować z grzankami z czerstwego chleba, a także prażonymi pestkami dyni i słonecznika, ale nie jest to konieczne. Możesz dać sporo pieprzu i chili, jeśli lubisz ostrzejszy smak. Wszystko powinno ci zająć ok. 20 minut.
Wypróbuj też: Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach Bożego Narodzenia?