Już nie wyrzucam i nie marnuję. Wrzucam na 20 minut do garnka i zupa z sałatki jarzynowej gotowa

Zupa z sałatki jarzynowej to idealny sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Nie wyobrażamy sobie bez niej rodzinnych uroczystości, ale zwykle po wszystkim zostajemy ze sporym zapasem. Co wtedy? Niektórzy zagryzają zęby i dojadają resztki, inni wyrzucają do śmieci. Jest jednak lepszy sposób.

W większości polskich domów święta, rodzinna impreza i uroczyste spotkanie w gronie najbliższych nie może obejść się bez sałatki jarzynowej. W większości domów przygotowuje się je w "tajemny" sposób, do miski wrzucając składniki w określonych proporcjach. Z tego też powodu nie ma dwóch takich samych sałatek. Jest to też jedno z tych dań, z którego resztkami musimy się mierzyć co roku. Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Pomysłów jest wiele. Niektórzy robią z niej tartę, np. według tego przepisu, dziś jednak polecamy zupę z sałatki jarzynowej.

Zobacz wideo Zrobiłyśmy domowe masło. Czy to się opłaca?

Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Zrób z niej zupę krem z resztek

Sałatka jarzynowa, szczególnie już wymieszana z ogórkiem, jabłkiem, jajkiem i porem, ma dość krótki termin przydatności do spożycia. Gdy zaczyna już podchodzić wodą, to znak, że jej czas już się kończy. Nieprzyjemny zapach i smak, któremu daleko od ideału, niestety oznaczają, że jarzynowa powinna już wylądować w koszu. Jeśli jednak po ostatnim dniu świąt została ci spora ilość wciąż nadającej się do spożycia potrawy, możesz z niej zrobić lekkostrawny, sycący i pożywny obiad. Zupa z sałatki jarzynowej to idealne danie w duchu zero waste, z którym nic się nie zmarnuje.

Polecamy także: Niektórzy przesadzają w święta, a potem obserwują takie objawy. Chodzi o cukier

Szybka zupa z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na prosty obiad ze świątecznych resztek

Do zupy z sałatki jarzynowej potrzebujesz tylko kilku składników, a większość z nich i tak masz już w kuchni. Przygotuj:

  • ok. 200 g sałatki jarzynowej,
  • szklankę wody lub bulionu,
  • dwie kromki czerstwego chleba,
  • jedną cebulę (małą lub średnią),
  • dwie łyżki oliwy lub oleju,
  • opcjonalnie: ząbek czosnku i lubczyk, świeża pietruszka lub szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.
Cztery sałatki na święta. Klasyczna jarzynowa oraz wariacje z cytrusami i łososiem (zdjęcie ilustracyjne)
Cztery sałatki na święta. Klasyczna jarzynowa oraz wariacje z cytrusami i łososiem (zdjęcie ilustracyjne) Pawel Kajak / iStock

Przygotuj też blender i garść świeżych ziół, np. szczypiorku i pietruszki. Świetnym sposobem na podkręcenie smaku jest szczypta lubczyku i dorzucony pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Danie warto też zaserwować z grzankami z czerstwego chleba, a także prażonymi pestkami dyni i słonecznika, ale nie jest to konieczne. Możesz dać sporo pieprzu i chili, jeśli lubisz ostrzejszy smak. Wszystko powinno ci zająć ok. 20 minut.

  1. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na oliwie lub oleju przez kilka minut w garnku, aż się zeszkli.
  2. Dodaj chleb pokrojony w kostkę. Podsmażaj kilka minut, aż chleb się zezłoci.
  3. Wrzuć sałatkę jarzynową, zalej bulionem lub wodą i gotuj przez ok. 15 minut.
  4. Zdejmij garnek z palnika i zblenduj na gładki krem. Przenieś na kuchenkę, dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 2-3 minuty.
  5. Zupę krem z sałatki jarzynowej podawaj z grzankami, prażonymi pestkami, świeżą pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego!

Wypróbuj też: Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach Bożego Narodzenia?

Więcej o: