• Link został skopiowany

Nic lepszego na sylwestra nie przyrządzisz. Kolorowe danie zniknie z talerzy jeszcze przed północą

Co na ciepło na sylwestra? Zainspiruj się meksykańską kuchnią, która doda koloru i smaku twojej imprezie. Aromatyczne, rozgrzewające danie jest łatwe w przygotowaniu, zachwyci gości i pozwali spędzić więcej czasu na zabawie niż w kuchni. Idealny wybór na wyjątkowy wieczór.
Chilli con carne, fot. Stockphoto24 / iStock
Chilli con carne, fot. Stockphoto24 / iStock

Co roku sylwester to dla mnie i moich przyjaciół okazja, by przenieść się kulinarnie w zupełnie inne zakątki świata. Zamiast tradycyjnych polskich potraw, stawiamy na kuchnie, które zaskakują smakiem i pozwalają nam poczuć atmosferę odległych miejsc. Tym razem wybór padł na Meksyk – kolorowy, pikantny i pełen aromatów. Przygotowując nasze menu, postanowiłam wcześniej przetestować potrawę, która będzie gwiazdą sylwestrowego stołu. Po kilku próbach nachosy z chilli con carne wyszły mi perfekcyjnie. Jeśli podoba ci się imprezowy klimat Meksyku, ta pozycja będzie strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo Karnawałowe drinki bezalkoholowe. Z pewnością zaskoczą gości

Co na ciepło na sylwestra? Przygotuj nachosy z chilli con carne

Kto nie lubi chrupiących nachosów w połączeniu z pikantnym chilli con carne? Wystarczy upiec meksykańskie chipsy z serem w piekarniku, a następnie polać je gęstym sosem z mięsa mielonego, fasoli i pomidorów. Jak go przygotować? Poniżej znajdziesz listę składników potrzebnych do zrobienia potrawy na 4-6 osób.

Na sos:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona papryka,
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki chilli (lub więcej, jeśli lubisz ostrzejsze smaki),
  • łyżeczka kuminu rzymskiego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka marynowanych papryczek jalapeño,
  • olej do smażenia.

Dodatki:

  • duże opakowanie nachosów,
  • 200 g sera żółtego, np. cheddara,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • pęczek świeżej kolendry.

PORADA! Jeśli masz chwilę i ochotę na domowe nachosy, możesz przygotować je samodzielnie z placków tortilli. Wystarczy pokroić je na trójkąty, posmarować oliwą i przyprawić ulubionymi ziołami.  Następnie rozłożyć je na blaszce i upiec w piekarniku na złoty kolor. Dzięki temu zyskasz świeże, domowe chipsy o wyjątkowym smaku.

Chilli con carne, fot. Habibi Alisyahbana / iStock
Chilli con carne, fot. Habibi Alisyahbana / iStock Chilli con carne, fot. Habibi Alisyahbana / iStock

Jak zrobić sos chilli do nachos? To nic trudnego

Chilli con carne najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto zadbać o to, aby ser na nachosach był roztopiony, a danie świeżo wyjęte z piekarnika. Połączenie gorącego sosu z chrupiącymi chipsami i kremową śmietaną to kwintesencja przyjemności, dlatego serwuj danie od razu, by goście mogli cieszyć się pełnią jego smaku. Przygotowanie potrawy zacznijmy od zrobienia sosu.

Zobacz też: Ile można trzymać bigos po świętach? Postaw na tę metodę, a wytrzyma nawet pół roku

  1. Rozgrzej odrobinę oleju na dużej patelni, aż zacznie delikatnie skwierczeć.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a potem wrzuć na tłuszcz, by nabrały złotego koloru.
  3. Następnie dodaj mielone mięso i smaż, aż stanie się brązowe.
  4. Pokrój paprykę w drobną kostkę, dorzuć ją do mięsa i podsmażaj przez kilka minut, aby zmiękła.
  5. Dodaj na patelnię pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Hojnie dopraw słodką papryką, chilli, kminem rzymskim, solą i pieprzem.
  7. Gotuj na średnim ogniu około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze intensywnego aromatu. Na koniec wrzuć kukurydzę i fasolę, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  8. Teraz zabieramy się za na nachosy. Włącz piekarnik z termoobiegiem i ustaw na 180 stopni.
  9. Rozłóż nachosy w naczyniu żaroodpornym, nałóż na nie chilli con carne i posyp startym serem.
  10. Blaszkę wstaw do piekarnika na około 10 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
  11. Wyjmij potrawę, udekoruj kleksami kwaśnej śmietany, posyp posiekaną papryczką jalapeño i kolendrą.

Nachosy oblane sosem w piekarniku mogą częściowo zmięknąć, zwłaszcza te, które są bezpośrednio pod chilli con carne. Jednak to właśnie kontrast między chrupiącymi brzegami a miękkim środkiem tworzy wyjątkową teksturę tego dania. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: