Lubisz gęste i treściwe potrawy? Jeśli tak, mamy dla ciebie idealny przepis na sylwestra, na imieniny i każdą inną imprezę. Strogonoff, lub, jak kto woli - Stroganoff to danie, które kojarzy się właśnie z imprezami w większym gronie. Można jednak zamienić drogą wołowinę, na niecą tańszą, ale wciąż smaczną wieprzowinę. Oto przepis na sycący i rozgrzewający obiad.
A. Zhuravleva /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Boeuf Stroganow to klasyka wielu imprez, w tym wesel oraz sylwestrowych przyjęć. Niestety obecne ceny wołowiny są dość wysokie, przez co danie w oryginalnej wersji z polędwicą wołową nie wychodzi najtaniej. Jednak nie musisz obchodzić się smakiem ani czekać aż inflacja spadnie - dziś mamy dla ciebie przepis, który smakiem niemal nie odbiega od oryginału. Jeśli chcesz na sylwestra zaserwować ciepłe danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje, postaw na gulasz a la strogonow na aromatycznej łopatce wieprzowej. Do tego mnóstwo papryki i pieczarki oraz pół szklanki wody z ogórków kiszonych. To chyba najsmaczniejszy pomysł na świętowanie nadejścia nowego roku.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak uratować przesoloną zupę? Mamy na to sposób
Oszukany stroganoff - pyszny i dużo tańszy
Składniki:
ok. 700 g łopatki wieprzowej (najlepiej wybrać chudy kawałek),
500 g pieczarek,
2 większe czerwone papryki,
2 cebule,
pół szklanki passaty pomidorowej,
łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie),
pół szklanki soku z kiszonych ogórków,
ok. 700 ml bulionu wołowego lub rosołu,
mąka pszenna,
masło,
kwaśna śmietana,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka.
Sposób wykonania:
Mięso oczyść z błonek i pokrój je w dość cienkie paski. Następnie oprósz słodką i ostrą papryką (możesz użyć także gotowej mieszanki przypraw do mięs), dodaj dwie, trzy łyżki mąki i wymieszaj całość. Następnie odłóż do lodówki na kilka godzin.
Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plastry, a paprykę w paski. Przygotuj duży garnek i porządnie rozgrzej w nim odrobinę oleju. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż pieczarki. Podsmażaj, aż odparuje z nich woda. Następnie zawartość garnka przełóż do miski i dodaj łyżkę oliwy.
Na bardzo mocnym ogniu podsmaż mięso, aż zamknie się z każdej strony. Następnie dołóż pieczarki z cebulą oraz paprykę, zmniejsz moc palnika i dodaj gorący bulion. Dodaj także koncentrat pomidorowy i passatę, wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
Dopraw do smaku solą i pierzem, następnie dodaj sok z ogórków i ponownie zagotuj. Na sam koniec zabiel gulasz śmietaną. Jeśli uważasz, że jest zbyt rzadki, zrób zasmażkę z mąki i masła. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.