Kroję, wrzucam do naczynia i przyprawiam. Ten kociołek zawsze robi furorę w sylwestra

Co zrobić na gorąco na imprezę sylwestrową? Zapomnij o oklepanych pomysłach i przygotuj zaskakujące danie w kociołku. Przygotowuje się szybko, po czym wystarczy wrzucić do piekarnika i poczekać, aż będzie gotowe. Posmakuje każdemu.

Choć kociołek zapewne kojarzy się głównie z daniem z ogniska podawanym latem, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go również w domu. To prosty sposób na pyszne i sycące danie jednogarnkowe, które przyrządzisz naprawdę szybko i bezproblemowo. Będzie wręcz idealny na dzisiejszego sylwestra oraz każdą inną okoliczność.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Jakie danie główne na sylwestra? Wrzuć wszystko do gara

Zrobienie jednogarnkowego dania z kociołka jest naprawdę proste i nie wymaga skomplikowanych działań, czy narzędzi. Choć pieczenie nieco trwa, samo przygotowanie składników to dosłownie chwila. Potrzebujesz oczywiście odpowiedniego naczynia, najlepiej glinianego, ale sprawdzi się też ceramiczne bądź szklane. Co jeszcze? Przygotuj:

  • 600-800 mięsa, najlepiej wołowego na gulasz,
  • średniej wielkości bakłażana,
  • cukinię,
  • cebulę,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • krojone pomidory z puszki (400 g)
  • do smaku: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2/3 szklanki bulionu mięsnego,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię, chilli, paprykę wędzoną, tymianek.
Jakie danie główne na sylwestra?
Jakie danie główne na sylwestra? Jakie danie główne na sylwestra? Fot. pexels.com / Ron Lach

Co zrobić na gorąco na imprezę sylwestrową? Prosty przepis na sycące danie

Przygotowanie sylwestrowego dania rozpocznij od obrania i pokrojenia bakłażana oraz cukinii w ok. 3-centymetrowe kawałki. Obierz również czosnek oraz cebulę, którą następnie pokrój w piórka. Co dalej?

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Mięso gulaszowe (jeśli masz inne, najpierw pokrój je na niewielkie kąski) ułóż na dnie naczynia i przypraw wedle uznania. W drugim kroku przykryj je bakłażanem, cukinią, cebulą i czosnkiem, również przypraw. Całość lekko wymieszaj.
  3. Do bulionu dodaj pomidory z puszki, koncentrat oraz pozostałe przyprawy, wymieszaj i zalej mięso oraz warzywa.
  4. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  5. Kociołek włóż do nagrzanego piekarnika na godzinę. Gdy czas minie, zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 30-40 minut, aż mięso zrobi się mięciutkie. Podawaj gorące z dodatkiem chleba.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: