Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału. Można z nich zrobić mnóstwo rzeczy od zabawkowych pieczątek, przez różne smakołyki na krochmalu kończąc. Dziś jednak skupimy się na pysznym jedzonku z ziemniaków, a na tapet bierzemy kotlety ziemniaczane z serem. Są łatwe w wykonaniu, dość szybkie (o ile masz już ugotowane ziemniaki) i naprawdę przepyszne. Możesz podawać je z ulubioną surówką, z sosem pieczarkowym lub nawet na zimno z dipem czosnkowym lub koperkowym. Palce lizać to mało powiedziane.
Zobacz wideo Zobacz przepis na kotlety jajeczne z brokułami
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te kotlety skradną ci serce
Składniki:
- 0,7 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie),
- 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej),
- 2 jajka,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- kostka ulubionego sera (polecam cheddar),
- 1 szklanka bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 2 ząbki czosnku.
Kotlety ziemniaczane z serem - sposób wykonania:
- Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż kosteczkę sera. Następnie szczelnie zalep kotlet, by ser podczas smażenia nie wypłynął.
- Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumieni. Podawaj solo albo z ulubionym sosem. Najlepsze są z sosem pieczarkowym lub grzybowym.
Do masy ziemniaczanej możesz dodać cebulkę startą na tarce, cebulkę podsmażoną na maśle lub skwarki z wędzonego boczku. Zamiast dodawać ser do środka, możesz także zetrzeć go na tarce i wymieszać z masą na kotlety - rób, jak chcesz i jak lubisz, byle wczorajsze ziemniaki się nie zmarnowały.