• Link został skopiowany

Weź ziemniaki, ser i kilka dodatków. W mig zrobisz kotlety lepsze od mielonych

Zostało ci trochę ziemniaków z obiadu i nie wiesz, jak je wykorzystać? A może masz ochotę na szybki, tani i bezmięsny obiad? Już zdradzamy ci przepis na boskie kotlety ziemniaczane z ciągnącym serem. Są tak pyszne, że kiedy podasz je rodzinie, nikt nawet nie pomyśli, by następnym razem poprosić cię o mielone albo schabowe.
Kotlety ziemniaczane
Shebeko /Shutterstock

Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału. Można z nich zrobić mnóstwo rzeczy od zabawkowych pieczątek, przez różne smakołyki na krochmalu kończąc. Dziś jednak skupimy się na pysznym jedzonku z ziemniaków, a na tapet bierzemy kotlety ziemniaczane z serem. Są łatwe w wykonaniu, dość szybkie (o ile masz już ugotowane ziemniaki) i naprawdę przepyszne. Możesz podawać je z ulubioną surówką, z sosem pieczarkowym lub nawet na zimno z dipem czosnkowym lub koperkowym. Palce lizać to mało powiedziane.

Zobacz wideo Zobacz przepis na kotlety jajeczne z brokułami

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te kotlety skradną ci serce

Składniki:

  • 0,7 kg ziemniaków (wcześniej ugotowanych w osolonej wodzie),
  • 1 szklanka mąki pszennej (jeśli ziemniaki są "mączyste", użyj mniej),
  • 2 jajka,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • kostka ulubionego sera (polecam cheddar),
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 2 ząbki czosnku.

Kotlety ziemniaczane z serem - sposób wykonania:

  1. Ugotowane ziemniaki ubij na gładkie purée z łyżką masła i dodaj gałkę muszkatołową. Następnie wbij jajko i dodaj tyle mąki, aby purée było dosyć zwarte. Dokładnie wymieszaj do połączenia. Oczywiście dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Z ciasta ziemniaczanego formuj w dłoniach płaskie placki. Na środku każdego z nich połóż kosteczkę sera. Następnie szczelnie zalep kotlet, by ser podczas smażenia nie wypłynął.
  3. Każdego kotlecika obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, aż apetycznie się zarumieni. Podawaj solo albo z ulubionym sosem. Najlepsze są z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

Do masy ziemniaczanej możesz dodać cebulkę startą na tarce, cebulkę podsmażoną na maśle lub skwarki z wędzonego boczku. Zamiast dodawać ser do środka, możesz także zetrzeć go na tarce i wymieszać z masą na kotlety - rób, jak chcesz i jak lubisz, byle wczorajsze ziemniaki się nie zmarnowały.

Więcej o: