-
Haps
-
Jak przygotować
- Smak polskiej wsi. Zalewajka wygrywa z barszczem i żurkiem, a przepis jest banalny
Smak polskiej wsi. Zalewajka wygrywa z barszczem i żurkiem, a przepis jest banalny
Zalewajka to zdecydowanie zupa, do której wracamy i chętnie gotujemy, by powrócić do smaków dzieciństwa. To potrawa, która w zasadzie przyjmie dużo, ale jak sama nazwa wskazuje, trzeba ją zalać. Tylko czym? A no wybór jest jeden i jest pyszny. Starsze gospodynie wiedzą, młodzież musi się dowiedzieć.
Zalewajka to smak polskiej wsi. Prosta, aromatyczna zupa, którą wszyscy uwielbiany tradycyjnie jest zalewana żurem, stąd jej nazwa. Co należy zrobić, by zalewajka nabrała nowego wymiaru i stała się jeszcze smaczniejsza? Dodatek podprażonego majeranku na suchej patelni załatwi sprawę - zalewajka będzie smakowała jak u babci a może jeszcze lepiej.
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Te triki są na wagę złota
Zalewajka - zupa jak spod strzechy
Składniki:
- ok. 600 g ziemniaków,
- 0,5 litra żuru,
- 2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 300 g boczku wędzonego,
- śmietana 18 proc,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek,
- kilka suszonych grzybków.
Zalewajka - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę a boczek pokrój w kostkę.
- Ziemniaki przełóż do garnka i zalej je zimną wodą (ok. 2 litrów). Dodaj ziele angielskie oraz kilka listków laurowych i gotuj na wolnym ogniu.
- Na patelni połóż pokrojony boczek i przez chwilę go wytapiaj. Kiedy się przyrumieni, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj chwilę całość, następnie dodaj do gotujących się ziemniaków.
- Na suchą patelnię wsyp płaską łyżkę majeranku. Chwilę go podsmażaj, aż uwolni swój aromat. Uważaj jednak, by go nie spalić. Dodaj do zupy.
- Do naczynia wlej żur i dodaj 4 łyżki śmietany. Zamieszaj i wlej do zupy.
- Zalewajkę gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku.