-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na chleb z gara. Tak pyszny, że te z piekarni nie mają do niego startu
Przepis na chleb z gara. Tak pyszny, że te z piekarni nie mają do niego startu
Jak zrobić domowy chleb z cudownie chrupiącą, złotą skórką? Ten przepis na chleb sprawi, że zapomnisz drogę do piekarni. Co jest ważne? Oczywiście dobra mąka i garnek. O chlebie z gara będziesz śnić po nocach.
Domowy chleb to przysłowiowa bułka z masłem. Nasz dzisiejszy przepis to gwarancja sukcesu i nie ma opcji, że coś po drodze poknocisz lub coś się nie uda. To tylko proste składniki, które połączone w całość stworzą najlepszy chleb twojego życia. Jednak sposób jego pieczenia może wydać się nietypowy. Chleb należy bowiem upiec w żeliwnym garnku lub głębokiej brytfannie. Brzmi ciekawie? Bardzo. A smakuje jeszcze lepiej.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na domowy chleb bez mąki i drożdży
Przepis na domowy chleb. Lepszego nie kupisz w żadnej piekarni
Składniki:
- 750 g mąki typu poniżej 850 (możesz połączyć dwa rodzaje, np. pszenną i orkiszową),
- 30 g świeżych drożdży,
- 2 szklanki letniej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- płaska łyżeczka cukru,
- odrobina oleju,
- ulubione ziarna: czarnuszka, nasiona słonecznika, pestki dyni itp.,
- dodatkowo: żeliwny garnek, głęboka brytfanna lub metalowa miska.
Chleb z gara - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj, by się rozpuściły. Następnie dodaj wodę (nie może być za gorąca, by nie zabić drożdży) i dodaj przesianą mąkę. Dosyp sól i wlej łyżkę oleju. Drewnianą łyżką wymieszaj całość na gładką, jednolitą masę.
- Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odłóż na pół godziny w ciepłe miejsce, gdzie nie ma przeciągów. Po upływie tego czasu krótko zagnieć ciasto i ponownie odłóż je na pół godziny, by wyrosło.
- Garnek, w którym chcesz piec chleb, włóż do piekarnika i rozgrzej go do temperatury 200 stopni. Następnie pędzelkiem lekko natłuść wnętrze garnka masłem lub oliwą. Włóż do środka ciasto na chleb i przykryj garnek pokrywką.
- Chleb piecz przez ok. 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 30 minut. Po zdjęciu pokrywki możesz lekko posmarować wierzch chleba wodą.