Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł na tani obiad, kiedy chcesz porządnie się najeść i mało napracować. Przepis na faszerowane ziemniaki jest banalny, musisz jednak pamiętać o tym, by wybierać duże i najlepiej mączyste. Takie sprawdzą się najlepiej i wprawią w zachwyt każdego miłośnika tego niezwykłego warzywa.
Zobacz wideo Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrobisz z nich pyszny placek z serem
Przepis na faszerowane ziemniaki. Tak pyszne, że będziesz jeść na okrągło
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków, najlepiej mączystych,
- ok. 600 g mielonej wieprzowiny,
- 2 niewielkie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- starty ser (może być cheddar),
- sól, pieprz, szczypta oregano, słodka i ostra papryka.
Ziemniaki faszerowane mięsem - sposób wykonania:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Kiedy się gotują, przygotuj farsz. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i kiedy się podsmaży, dołóż przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku przyprawami.
- Ugotowane ziemniaki pozostaw na chwilę, by przestygły. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i łyżką wydrąż środek, ale tak, by ziemniak zachował swój kształt.
- Miąższ ziemniaków przełóż do farszu, dodaj starty ser i całość dokładnie wymieszaj. Możesz dodać odrobinę śmietany, masła lub passaty pomidorowej - wszystko zależy od ciebie.
- Nadziej ziemniaki farszem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekaj, aż ser się stopi, a miejscami nawet lekko zarumieni.
Do farszu możesz dodać także starte na tarce i podsmażone pieczarki lub szpinak uduszony na maśle z czosnkiem i cebulką. Możesz również nafaszerować ziemniaki ugotowanym mięsem, które zostało na przykład z rosołu. Opcji jest naprawdę wiele i każda jest bardzo smaczna, wypróbuj wszystkie i znajdź swoją ulubioną.