Mama serwuje pyzy z mięsem w innej odsłonie. Nikt się nie orientuje. Kluseczki znikają co do jednej

Nie masz pomysłu, jak zrobić farsz na pyzy z mięsem? Nie musisz szukać daleko. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w...rosole. Szybki obiad nasyci, zachwyci smakiem i pozwoli zagospodarować ugotowane mięso z zupy.

Pyzy ziemniaczane to tradycyjne polskie danie, które często gości na stołach w wielu domach i restauracjach. Wykonanie jest niezwykle proste, a efekt satysfakcjonujący. Co więcej, można dowolnie nadziewać kulki ulubionym farszem. W moim domu, jak mawia mama "nic się nie zmarnuje". W myśl tej zasady robi farsz na bazie ugotowanego mięsa z zupy.

Zobacz wideo Pyzy z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem. Sprytnie przemycam to co zostało z rosołu

Każdy ma inny sposób na pyzy, nie tylko jeśli chodzi o ciasto. Niektórzy zamiast mąki pszennej dodają mąkę ziemniaczaną, osiągając efekt zbliżony do klusek śląskich. Ja dodaję jedynie odrobinę, dzięki czemu moje kluski nigdy się nie rozpadają, za to są obłędnie delikatne, miękkie i nie ciągną się.

Lista składników:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 400 g mięsa z rosołu (np. kurczaka lub wołowiny),
  • 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • Sól i pieprz.

Pyzy z mięsem z rosołu. Przepis, który odtwarzam co niedzielę

Z wyżej wymienionych proporcji na spokojnie przygotowuję obiad dla całej rodziny (6 porcji). Mam pewność, że każdy będzie najedzony.

  1. Ugotowane ziemniaki gniotę tłuczkiem i następnie przeciskam przez praskę.
  2. Dodaję jajko, obie mąki i sól i zagniatam, aż całość będzie gładka i jednolita, a składniki się połączą.
  3. Obieram z kości mięso z rosołu i mielę w maszynce lub w blenderze. Alternatywnie możesz również dodać do smaku poszatkowane warzywa, które zostały ci z zupy (marchewka, pietruszka).
  4. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam do zeszklenia i dodaję do mięsa. Dokładnie mieszam farsz.
Pyzy - przepis (zdjęcie ilustracyjne)
Pyzy - przepis (zdjęcie ilustracyjne) fot. pixabay/magura727
  1. Na podsypanej mąką stolnicy formuję z ciasta wałek i dzielę go na równe części. Formuję kulki wielkości piłeczki do ping-ponga.
  2. Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczam i wykładałam na nią solidną łyżeczkę farszu. Zaklejam i robię kulkę.
  3. Pyzy gotuję w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (3-5 minut)
  4. Podaję z podrumienioną cebulką i posypuję szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej o: