Ta różowa surówka pasuje do wszystkiego. Smakuje wybornie i śmiesznie się nazywa

Szukasz sprawdzonego przepisu na surówkę, która będzie pasowała i do schabowego, i do kurczaka i nawet do gulaszu? Zapomnij o mizerii i marchewce z jabłkiem. Surówka biskupia bije na głowę wszystkie inne, a to przez kwaśny dodatek - nie wolno o nim zapomnieć.

Jeśli znudziła ci się mizeria i doskonale znany colesław, mamy dla ciebie ekstra przepis na wymarzony dodatek do każdego obiadu. Surówka biskupia smakuje wyśmienicie, a jej zabawna nazwa odnosi się do jej koloru podobnego do szat duchownych kościoła katolickiego. Przepis jest banalny, smak za to nie jest banalny w ogóle. Nie zapomnij o chrzanie i soku z cytryny, dla smaku i dla koloru. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na kimchi - najzdrowszą kiszonkę

Surówka biskupia - nie ma lepszego dodatku do każdego obiadu

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Surówka biskupia - sposób wykonania:

  1. Kapustę dość drobno poszatkuj lub zetrzyj na mandolinie. Następnie przełóż do miski i dodaj łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj, lekko ugniatając. Następnie odstaw na pół godziny, by kapusta zmiękła.
  2. Kiedy kapusta mięknie, przygotuj resztę składników. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, czosnek zmiel w prasce i wyciśnij sok z połowy cytryny.
  3. Kiedy kapusta już zmięknie, możesz ją wycisnąć z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do niej resztę składników, śmietanę, majonez i chrzan, a także sok z cytryny i dopraw pieprzem do smaku.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i jeśli masz czas, odstaw na trochę do lodówki, by smaki zdążyły się przegryźć.

Wskazówka: Posiekaną kapustę możesz sparzyć. Do gotującej się wody z odrobiną soli dodaj kapustę i sok z cytryny. Sparzaj przez ok. 5 minut i od razu przelej zimną wodą. To szybszy sposób niż zmiękczanie kapusty solą, jednak moim zdaniem ten sposób nie jest aż tak smaczny.

Więcej o: