• Link został skopiowany

Kiedy wszyscy cieszą się wolnym dniem, ja piekę. To danie to moja tradycja na święto Trzech Króli

Szukasz czegoś pysznego na wieczór lub na szybką przekąskę? Camembert z piekarnika to strzał w dziesiątkę. Jest prosty do zrobienia, ciepły, ciągnący się i pasuje do wszystkiego - od chleba po żurawinę. Spróbuj, a na długo zagości na twoim stole.
Pieczony camembert
Fot. AnaMOMarques/iStock

Pieczony ser to danie, które robi się niebywale szybko, a wygląda i smakuje, jakbyś spędziła w kuchni pół dnia. Wystarczy kilka składników, parę minut w piekarniku i gotowe! Idealny na leniwe wieczory, niespodziewanych gości albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś bez zbędnego kombinowania. Można go podawać na wiele różnych sposobów, w zależności od tego, jakie smaki lubisz. Pamiętaj jednak, by zjeść go od razu. Gdy chociaż trochę poczekasz, nie będzie już tak smaczny.

Zobacz wideo Camembert z jajkiem w cieście

Z czym podać zapiekany camembert? Ciepła żurawina, chlebek czosnkowy - brzmi dobrze

Zapiekany camembert sam w sobie jest pyszny, ale dodatki robią różnicę. Wystarczy podać go bagietką, a od razu zyskuje jeszcze więcej smaku. Do tego ciepła żurawina albo powidła śliwkowe – prosto z garnuszka – świetnie przełamują smak sera. Możesz dorzucić też trochę świeżych fig, gruszek albo garść orzechów włoskich.

Składniki:

  • 1 camembert,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu albo tymianku,
  • garść orzechów włoskich,
  • ciepła żurawina albo powidła śliwkowe,
  • chlebek czosnkowy lub bagietka.

Jak upiec ser camembert w piekarniku? Prościej niż myślisz – 15 minut i gotowe!

Nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności, żeby zrobić ten ser. Wystarczy połączyć składniki, włożyć je do piekarnika i cierpliwie czekać. To propozycja na idealne danie, gdy chcesz coś szybko i pysznie – bez większego wysiłku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij camembert z papierka, lecz zawiń jego dół w folię aluminiową. Na wierzchu sera natnij krzyżyk, odchyl lekko rogi i włóż do środka plasterki czosnku oraz gałązkę rozmarynu.
  2. Skrop ser miodem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Dzięki piekarnikowi miód się skarmelizuje. 
  3. Wstaw ser do piekarnika na 12–15 minut. Będzie gotowy, jak tylko zacznie się delikatnie rozlewać.
  4. Podawaj na gorąco z chlebkiem, żurawiną albo innymi dodatkami, które lubisz. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: