Latem mało kto ją je, ale teraz każdy będzie błagać o dokładkę. Po jednej łyżce wyłączysz kaloryfer

Zupa meksykańska - przepis, który zawsze wydawał mi się skomplikowany. Dziś wiem, że to proste, rozgrzewające i sycące danie, idealne na chłodne dni. Dzięki prostym składnikom i łatwemu przygotowaniu każdy może stworzyć posiłek pełny intensywnych smaków i kolorów. Domownicy będą zachwyceni.

Kiedy myślimy o kuchni pochodzącej z Meksyku, na myśl przychodzą wyraziste przyprawy i intensywne kolory. Taka właśnie jest zupa meksykańska - danie, które łączy w sobie różnorodne składniki i zapewnia zadowolenie. Czy wiesz, że kluczowym elementem jest tu równowaga między pikantnością a delikatnością? Dodatkowo umieszczenie w niej mięsa mielonego z kurczaka i świeżych warzyw sprawia, że danie jest sycące i idealne na zimowe obiady.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Co idzie do zupy meksykańskiej? Nieoczywiste połączenie warzyw i przypraw

Zupa meksykańska to coś więcej niż tylko warzywa i bulion. Papryczka chili, pomidory z puszki i fasola to jedne z głównych bohaterów tego dania, ale sekret tkwi w ich odpowiednim połączeniu. Warto także pamiętać o kukurydzy, która wnosi delikatną słodycz, doskonale balansując ostrość przypraw.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 1,5 l bulionu,
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • żółta papryka,
  • papryczka chili,
  • pęczek pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Zupa meksykańska z kurczakiem. Rozgrzewający smak na chłodne dni

Mięso mielone z kurczaka to świetna baza do tej zupy - delikatne i łatwo wchłaniające przyprawy, doskonale współgra z pozostałymi składnikami. To właśnie dzięki niemu danie nabiera sytości, ale wciąż pozostaje lekkie. 

Sposób przygotowania:

  1. Olej rozgrzej w garnku, następnie wrzuć mięso mielone i podziel je na mniejsze kawałki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie podsmażaj, mieszając, aż mięso się zarumieni.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczkę chili drobno posiekaj. Dodaj do garnka z mięsem i smaż, aż składniki się zeszklą i połączą.
  3. Wlej krojone pomidory z puszki i duś całość przez 10 minut. Następnie dolej bulion i gotuj przez kolejne 10 minut.
  4. Wszystkie papryki pokrój w kostkę, odsącz kukurydzę i fasolę z puszek. Dodaj je do zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  5. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Gotuj przez 5 minut, aby smaki się połączyły.
  6. Jeśli zupa okaże się zbyt ostra, podaj ją z kluseczkami lub ugotowanym ryżem, które złagodzą pikantność. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: