Pączki z różą to klasyk nad klasykami, więc oczywiście nie mogło zabraknąć i tego przepisu. Jeśli jednak już ci się przejadły lub po prostu nie przepadasz za tym smakiem, mamy dla ciebie kilka zupełnie innych propozycji. Jeżeli do tej pory nie zgłębiałeś mocno pączkowego świata, niektóre być może trochę cię zaskoczą. Bo nie każdy wie, że pączki można zrobić nawet z... ziemniaków. Jak? Zapoznaj się z poniższymi przepisami i wszystko stanie się jasne.
Zaczniemy bezpiecznie i zachowawczo, czyli od pączków z różą. To dla tych, którzy chcą sami zrobić takie pączki, jakie zwykle kupowali w cukierni, ale dużo, dużo lepsze.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkrusz w naczyniu i dodaj do nich łyżeczkę cukru oraz trzy łyżki mleka. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, by zaczęły pracować. Masło pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski razem z mąką, resztą cukru, jajkiem, żółtkami i solą. Na koniec wlej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i zagniataj ciasto, dolewając stopniowo pozostałe mleko. Wyrabiaj do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Jeśli ciasto mocno się klei, możesz dosypać mąki, ale nie więcej niż 50 g.
Duże naczynie posmaruj olejem i przełóż do niego ciasto na pączki. Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Gdy po upływie tego czasu ciasto podwoi objętość, przełóż je na posypaną mąką stolnicę (może być też zwykły blat kuchenny) i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij szklanką kółka. W tym momencie można postąpić dwojako: albo nadziać pączki przed smażeniem, albo po. W pierwszym przypadku na wycięte kółko nałóż porcję marmolady. Szczelnie zalep i pozostaw pączki jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Potem smaż je przez około cztery minuty w głębokim tłuszczu, pamiętając, by obrócić je też na drugą stronę. Pączki najlepiej smażyć w temperaturze 175-180 stopni C.
Jeśli jednak obawiasz się, że nadzienie wypłynie podczas smażenia, możesz nadziać pączki później. Wtedy wykrojone kółka pozostaw po prostu do wyrośnięcia, a później usmaż w głębokim oleju. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, poczekaj, aż ostygną, a potem nadziej przy pomocy rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na koniec udekoruj pączki lukrem lub cukrem pudrem i ewentualnie skórką pomarańczową.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkrusz w misce i wymieszaj z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowane, ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę i zagnieć z masłem. Dodaj rozpuszczone drożdże, mąkę z solą oraz jajka. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto tak, by było elastyczne i jednolite.
Natłuść dłonie i odrywaj kawałki ciasta, a następnie formuj je w okrągłe placuszki. Na każdy nałóż porcję konfitury, starannie zlep brzegi i uformuj nieduże, lekko spłaszczone pączki. Przykryj je ściereczką i pozostaw jeszcze na 20 minut, by wyrosły.
Pączki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika przez około 2-3 minuty z każdej strony. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a gdy wystygną, posyp cukrem pudrem.
Zobacz też: Jak odświeżyć pączki? Namocz je w tym płynie, a będą mięciutkie jak marzenie. To sposób mojej babci
W ostatnich latach furorę robią pączki serowe. Można je przygotować zarówno z serka homogenizowanego, jak i z mascarpone lub twarogu. My podajemy przepis na te pierwsze.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksuj z cukrem. Potem stopniowo dodawaj serek. Następnie, cały czas miksując, wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej spirytus. Dlaczego się go używa? Niewielki dodatek alkoholu sprawia, że pączki mniej chłoną tłuszcz.
Łyżką nabieramy kawałki ciasta i kładziemy je na rozgrzanym oleju. Smażymy przez kilka minut, co jakiś czas obracając minipączki z serka, tak by równomiernie zarumieniły się z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym, a gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
To zdecydowanie najbardziej nowoczesny ze wszystkich tych przepisów. Cronuty to nic innego jak połączenie donutów, czyli amerykańskich pączków z dziurką, z croissantami. Ciekawi cię, jak się je robi? Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozłóż arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go roztrzepanym jajkiem i złóż na dwa razy (jak na zdjęciu poniżej). Potem okrągłą foremką lub szklanką wytnij ze złożonego ciasta kółka i na środku każdego zrób mniejszą foremką lub kieliszkiem otwór, by powstały oponki.
Oponki smaż na rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron. Potem odsącz je na ręczniku papierowym. Obie czekolady pokrój lub połam na małe kawałki i wrzuć do osobnych naczyń. Do każdego wlej łyżkę oleju, a potem rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gdy cronuty trochę przestygną, polej je czekoladą i udekoruj posypką.