Ciasto, które było przebojem PRL-u. Jest lekkie i puszyste jak obłoczek

Choć o PRL-u mówi się, że to czasy słusznie minione, nadal wiele osób z nostalgią wspomina przepisy z tamtych lat. Mimo że często trzeba było się ratować tym, co akurat miało się pod ręką, przez co np. blok czekoladowy tak naprawdę niewiele miał wspólnego z czekoladą, to jednak sentyment pozostał. Jednym z ciast, które często lądowało na stołach, było ciasto kryształek. Prezentowało się efektownie i przyciągało wzrok, zwłaszcza najmłodszych.

Ciasto kryształek (znane też jako śmietanowiec lub galaretkowiec) można zrobić na dwa sposoby. Przed laty dużą popularnością cieszył się szczególnie sposób na zimno, czyli bez pieczenia. Potrzebna była tylko masa śmietanowa i kolorowe galaretki. Druga wersja zakłada trochę więcej pracy, ale naszym zdaniem smak wszystko wynagradza - do masy śmietanowej i galaretek trzeba bowiem dołożyć jeszcze biszkopt. Ciasto jest dzięki temu lekkie i puszyste, a dodatkowa warstwa jest doskonałym uzupełnieniem. W takim razie jak zrobić ciasto kryształek? Poniżej przepis krok po kroku.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Ciasto kryształek królowało w PRL-u. Jest puszyste jak owieczka

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • odrobina soli.

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 3 galaretki w różnych kolorach,
  • 750 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek + pół szklanki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Do nasączenia biszkoptu:

  • pół szklanki wody,
  • łyżka cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny.

Do dekoracji np. wiórki kokosowe, cukier puder, kolorowa posypka.

Ciasto kryształek
Ciasto kryształek Fot. Q77photo / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuszczamy, na każdą przypada 250 ml wody. Mieszamy, a gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki, by stężały.

W międzyczasie robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy razem z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, nie przerywając miksowania. Masa powinna być gładka i lśniąca. Na niskich obrotach miksera zaczynamy dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodajemy powoli przesiane wcześniej mąki. Delikatnie i ostrożnie łączymy suche składniki z mokrymi, np. szpatułką.

Formę 24x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Patyczek po wbiciu w ciasto i wyjęciu powinien być suchy. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy go na dwa równe blaty. Ten, który będzie robił za spód lekko nasączamy w mieszance wody, soku z cytryny i cukru pudru.

Rozpuszczamy żelatynę i gdy stygnie, przygotowujemy masę śmietanową. Śmietankę trzydziestkę ubijamy z cukrem pudrem, aż zrobi się gęsta. Potem dodajemy drugą śmietanę i miksujemy składniki. Kilka łyżek powstałej masy dodajemy do żelatyny. Mieszamy i wlewamy do naczynia z resztą masy śmietanowej. Miksujemy.

Zobacz też: Ciepłe lody to przysmak rodem z dzieciństwa. Robię je sama w domu, wychodzą jak z osiedlowego sklepiku

Stężałe galaretki wyjmujemy z lodówki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do masy śmietanowej i mieszamy. Masę z galaretkami wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i jego również lekko nasączamy. Ciasto kryształek w foremce owijamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby masa dobrze stężała. Przed podaniem wierzch dekorujemy cukrem pudrem albo wiórkami kokosowymi. Można też zrobić dodatkowe galaretki, pokroić na kawałki i poukładać na górze ciasta.

Więcej o: