Ciasto kryształek (znane też jako śmietanowiec lub galaretkowiec) można zrobić na dwa sposoby. Przed laty dużą popularnością cieszył się szczególnie sposób na zimno, czyli bez pieczenia. Potrzebna była tylko masa śmietanowa i kolorowe galaretki. Druga wersja zakłada trochę więcej pracy, ale naszym zdaniem smak wszystko wynagradza - do masy śmietanowej i galaretek trzeba bowiem dołożyć jeszcze biszkopt. Ciasto jest dzięki temu lekkie i puszyste, a dodatkowa warstwa jest doskonałym uzupełnieniem. W takim razie jak zrobić ciasto kryształek? Poniżej przepis krok po kroku.
Składniki na biszkopt:
Składniki na masę:
Do nasączenia biszkoptu:
Do dekoracji np. wiórki kokosowe, cukier puder, kolorowa posypka.
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuszczamy, na każdą przypada 250 ml wody. Mieszamy, a gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki, by stężały.
W międzyczasie robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy razem z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, nie przerywając miksowania. Masa powinna być gładka i lśniąca. Na niskich obrotach miksera zaczynamy dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodajemy powoli przesiane wcześniej mąki. Delikatnie i ostrożnie łączymy suche składniki z mokrymi, np. szpatułką.
Formę 24x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Patyczek po wbiciu w ciasto i wyjęciu powinien być suchy. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy go na dwa równe blaty. Ten, który będzie robił za spód lekko nasączamy w mieszance wody, soku z cytryny i cukru pudru.
Rozpuszczamy żelatynę i gdy stygnie, przygotowujemy masę śmietanową. Śmietankę trzydziestkę ubijamy z cukrem pudrem, aż zrobi się gęsta. Potem dodajemy drugą śmietanę i miksujemy składniki. Kilka łyżek powstałej masy dodajemy do żelatyny. Mieszamy i wlewamy do naczynia z resztą masy śmietanowej. Miksujemy.
Zobacz też: Ciepłe lody to przysmak rodem z dzieciństwa. Robię je sama w domu, wychodzą jak z osiedlowego sklepiku
Stężałe galaretki wyjmujemy z lodówki i kroimy w małą kostkę. Dodajemy do masy śmietanowej i mieszamy. Masę z galaretkami wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i jego również lekko nasączamy. Ciasto kryształek w foremce owijamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby masa dobrze stężała. Przed podaniem wierzch dekorujemy cukrem pudrem albo wiórkami kokosowymi. Można też zrobić dodatkowe galaretki, pokroić na kawałki i poukładać na górze ciasta.