Od lat moja mama robi ją w karnawale. Galareta wychodzi jak marzenie dzięki tym mięsom

To danie ma kilka nazw, niektórzy mówią na to zimne nóżki, inni po prostu galareta lub meduza. Prawda jest taka, że dobrze zrobiona galareta to rarytas, jakich mało. Przepis na galaretę jest w mojej rodzinie dopracowany do perfekcji, a smakuje najlepiej podczas karnawałowych spotkań. Jak ją zrobić? Postaw na te mięsa, a będzie smakowała idealnie.

Są takie potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie spotkań w większym gronie i jedną z nich niezaprzeczalnie są zimne nóżki, czyli galareta wieprzowa. Może nie należy do ulubionych dań pokolenia Z, ale osoby, które pamiętają czasy PRL-u nie pogardzą solidną porcją mięsnego przysmaku, obowiązkowo z odrobiną octu lub soku z cytryny. Jak zrobić najlepszą galaretę? Nie ma w tym nic trudnego, najważniejsze jest mięso. Musi być aż naładowane "klejem", bez tego galareta się nie zsiądzie.

Zobacz wideo Zobacz nasze propozycje na karnawałowe przekąski

Karnawałowa galareta wieprzowa. Za ten smak można skoczyć w ogień

Składniki:

  • 1 duża golonka wieprzowa ze skórą o wadze ok. 1,5 kg,
  • ok. 500 g żeberek wieprzowych,
  • 4 nogi wieprzowe, oczyszczone i przekrojone na pół,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • opalona cebula,
  • por,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.

Galareta wieprzowa - sposób wykonania:

  1. Mięso porządnie wypłucz i wymocz w zimnej wodzie, by pozbyć się krwi. Kiedy woda będzie już czysta, włóż mięso do garnka i zalej je zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso nie wyżej niż na 2 palce. Włącz bardzo małą moc palnika i gotuj, aż zbiorą się szumowiny.
  2. Zdejmij szumowiny, dodaj 5 kulek ziela angielskiego oraz 4 listki laurowe. Dodaj także obraną marchewkę i pietruszkę, opaloną cebulę i por w całości. Dorzuć rozgnieciony czosnek i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie się wręcz rozpadało.
  3. Ugotowane mięso wyjmij z wywaru łyżką cedzakową, resztę wywaru przecedź przez drobne sito. Następnie przebierz mięso, odłóż kości, chrząstki i tłuścinki, zachowaj tylko chudsze kawałki. Następnie rozdrobnij je i połóż na dno przygotowanych foremek lub naczyń.
  4. Na kawałki mięsa możesz położyć kawałki marchewki z wywaru, trochę groszku lub plastry jajka na twardo - dodatki są dowolne. Następnie zalej foremki wywarem i bez przykrycia włóż je do lodówki na całą noc. Przez ten czas galareta powinna stężeć.
Więcej o: