Zupa krem z groszku uratuje cię zawsze, kiedy czas cię goni, a zjeść coś dobrego przecież trzeba. Przepis na ten szybki obiad jest z całą pewnością jednym z najłatwiejszych, jakie istnieją, a połączenie groszku i sera feta to klucz do najlepszego smaku. Zrób krem z groszku na obiad i poczekaj na oklaski - rodzina i bliscy ją pokochają.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Szybki obiad, czyli zupa krem z groszku. Z tym serem wyjdzie najlepsza
Składniki:
- 1 litr warzywnego bulionu,
- 500 g świeżego mrożonego groszku,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- 70 g sera feta,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- posiekany szczypiorek,
- sól, pieprz do smaku,
- masło.
Sposób wykonania:
- Zacznij od zagrzania bulionu. W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.
Kilka chwil i pyszny obiad gotowy. Ten przepis z pewnością uratuje cię w kryzysowych sytuacjach, kiedy na przykład teściowa dzwoni, że za dwadzieścia minut wpada na obiad, a w lodówce tylko światło (no i może ser feta).