Kiedy mam lenia, robię tę szybką zupę na obiad. Lepsza niż pomidorówka i krupnik

Kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie lub po prostu opuściła nas energia i chęć do działania, zrób na obiad tę pyszną i szybką zupę. Jest aksamitna, kremowa i naprawdę przepyszna. W rolach głównych zielony groszek i ser - bez tego ani rusz.

Zupa krem z groszku uratuje cię zawsze, kiedy czas cię goni, a zjeść coś dobrego przecież trzeba. Przepis na ten szybki obiad jest z całą pewnością jednym z najłatwiejszych, jakie istnieją, a połączenie groszku i sera feta to klucz do najlepszego smaku. Zrób krem z groszku na obiad i poczekaj na oklaski - rodzina i bliscy ją pokochają. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Szybki obiad, czyli zupa krem z groszku. Z tym serem wyjdzie najlepsza

Składniki:

  • 1 litr warzywnego bulionu,
  • 500 g świeżego mrożonego groszku,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g sera feta,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagrzania bulionu. W innym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami.

Kilka chwil i pyszny obiad gotowy. Ten przepis z pewnością uratuje cię w kryzysowych sytuacjach, kiedy na przykład teściowa dzwoni, że za dwadzieścia minut wpada na obiad, a w lodówce tylko światło (no i może ser feta). 

Więcej o: