Wszyscy uwielbiamy pasty kanapkowe, a najpopularniejsze to klasyczna pasta jajeczna lub awanturka z ryb, twarogu i koncentratu pomidorowego. Zdarzają się także pasty z wędzonych ryb lub awokado, ale czy ktoś pomyślałby, że najlepszą pastę kanapkową da się zrobić ze słonecznika i suszonych pomidorów? Ten przepis z miejsca skradł moje serce i sprawił, że kanapki z innymi dodatkami już tak bardzo mi nie smakują.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pastę kanapkową ze słonecznika
Zrobiłam pastę na kanapki ze słonecznika. Inne wypadają przy niej blado
Składniki:
- 1 szklanka nasion słonecznika,
- 3-4 suszone pomidory,
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka listków bazylii.
Pasta z nasion słonecznika - sposób wykonania:
- Nasiona słonecznika zalej zimną wodą i pozostaw na 2-3 godziny, by lekko napęczniały. Następnie ugotuj je do miękkości i odcedź.
- Ugotowane nasiona włóż do naczynia, dodaj suszone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładką papkę, następnie dopraw do smaku przyprawami oraz odrobiną oleju z suszonych pomidorów lub oliwą z oliwek. Na koniec dodaj kilka listków bazylii i podawaj na świeżym pieczywie.
Taka pasta plus świeżutkie pieczywo to prosta droga do niebiańskiej rozkoszy. Jeśli przejadły ci się zwykłe kanapki z wędliną i serem lub z oklepaną już nieco pastą jajeczną, musisz koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję, że nie pożałujesz.