Szarlotka inna niż wszystkie. Ciekawy mięciutki spód sprawia, że jest wyjątkowa

Szarlotka na wyjątkowym spodzie to pyszny deser, który idealnie smakuje z poranną kawą. Miękki spód i słodycz prażonych jabłek sprawiają, że ciasto rozpływa się w ustach. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie pozostaje nic innego, jak tylko go wypróbować. Twoje kubki smakowe na pewno Ci za to podziękują!

Szarlotka na biszkopcie to ciasto, który zawsze warto przygotować. To prosty i niezawodny sposób na słodki mały głód. Jak ją zrobić? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Prosta szarlotka na biszkopcie - jakich składników będziesz potrzebować?

Dobra szarlotka na biszkopcie bazuje na prostych składnikach. Poza składnikami potrzebnymi do upieczenia biszkoptu (mąka, jajka, cukier, proszek do pieczenia), będą potrzebne także oczywiście jabłka.

Smażone / prażone jabłka
Smażone / prażone jabłka Fot. Shutterstock, Oksana Mizina

W szarlotce na biszkopcie wykorzystujemy prażone jabłka. Jabłka prażone w słoiku możemy znaleźć na półkach sklepowych, ale można przygotować je także samodzielnie. A naprawdę nie jest to trudne zadanie. Do prażenia najlepiej użyć kilku gatunków jabłek, ponieważ mamy wówczas gwarancję, że uzyskamy najlepszą mieszankę smakową. Warto wiedzieć, że do prażenia idealnie nadają się takie odmiany, jak m.in. antonówka, szara reneta, Cortland, Ligol

Szarlotka z biszkoptem - przepis na prażone jabłka domowej roboty

Aby nasza szarlotka z biszkoptem miała niepowtarzalny smak, warto do jej przygotowania użyć samodzielnie przygotowanych jabłek prażonych. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg jabłek (różne odmiany)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 125 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka kropel esencji waniliowej 

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Połówki jabłek kroimy w kostkę o wymiarach ok. 2 cm. Na dużej patelni rozgrzewany wodę z cukrem. Dodajemy pokrojone jabłka, sok wyciśnięty z połowy cytryny, a także gałkę muszkatołową, cynamon i kilka kropel esencji waniliowej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Czas duszenia powinien wynosić ok. 25-30 minut, ale należy obserwować, czy jabłka mają już pożądaną konsystencję.

Szarlotka na biszkopcie z galaretką - prosty przepis

Szarlotka na biszkopcie z galaretką jest przepyszna. Jak ją zrobić? Przygotuj następujące składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru białego
  • 330 g mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • ½ szklanki oleju roślinnego (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duży słoik jabłek prażonych
  • 2 galaretki (najlepiej krystaliczna, ale może być także np. cytrynowa)
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Mąkę tortową wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Gdy masa będzie gęsta, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Łączymy suche i mokre składniki. Dodajemy olej i mieszamy. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (opcja pieczenia góra-dół). Czas pieczenia powinien wynosić ok. 40 minut (piec do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwie części. Jabłka prażone przekładamy do rondelka. Podgrzewamy przez chwilę, a następnie dodajemy galaretki. Mieszamy do momentu, aż proszek się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przekładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem. 

Pyszna szarlotka na biszkopcie w wersji zmodyfikowanej

Pyszna szarlotka na biszkopcie to smaczny deser, jednak do jego przygotowania wymagany jest czas. Jeżeli zależy Ci na ekspresowym wykonaniu tego smakowitego ciasta, to możesz sięgnąć np. po gotowe blaty biszkoptowe. Ich smak będzie nieco inny niż tych przygotowanych samodzielnie, ale pozwoli na zaoszczędzenie czasu.

Jakie inne modyfikacje można wprowadzić do przepisu na szarlotkę na biszkopcie? Tradycyjnie do przełożenia biszkoptów używane są jedynie jabłka, ale ich smak można dowolnie uzupełniać. Do prażonych jabłek można dodać np. kilka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, które nadadzą deserowi przyjemnej chrupkości. Innym rozwiązaniem na urozmaicenie smaku deseru, jest dodanie do jabłek owoców pigwy, które również dobrze komponują się ze smakiem całego deseru. Zamiast cukru pudru do posypania można także użyć bitej śmietany.

Więcej o: