• Link został skopiowany

Dla niektórych relikt przeszłości, dla mnie pyszny dodatek do ziemniaków. Wystarczą 2 składniki

Niegdyś było wytwarzane w każdym domu. Jak zrobić zsiadłe mleko? Dziś jest dostępne na wyciągnięcie ręki w dowolnym sklepie, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że przygotowanie go samodzielnie we własnej kuchni to tzw. bułka z masłem.
zsiadłe mleko
Fot. Tomasz Waszczuk / Agencja Wyborcza.pl

Tradycyjne smaki dla wielu z nas są niezwykle sentymentalne. Niektóre z nich od razu przywołują na myśl radosne i beztroskie chwile spędzone przy rodzinnym stole. Tak właśnie jest w przypadku nieco zapomnianego dziś - zsiadłego mleka.

Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu

Jak zrobić zsiadłe mleko? Domowy rarytas do przygotowania z 2 składników

Zsiadłe mleko doceniały już nasze mamy oraz babcie. Nie tylko świetnie wzbogaca smak potraw, lecz także jest cennym źródłem żywych kultur bakterii. Te z kolei wpływają zbawiennie na pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie. Proces jego wytwarzania odbywa się dzięki obecności bakterii fermentacji mlekowej, które naturalnie bytują w świeżym, niepasteryzowanym mleku. Następnie zostaje wytworzony m.in. kwas mlekowy.

Dziś napój prosto "od krówki", czyli główny składnik, może nie być na wyciągnięcie ręki. Jednak do przygotowania zsiadłego przysmaku równie dobrze sprawdzi się świeże mleko, poddane mikrofiltracji lub pasteryzacji w temperaturze 72-74 C.

Składniki:

  • mleko niepasteryzowane - 1 l,
  • kwaśna śmietana 18 proc. - 150 ml.

Jak zrobić zsiadłe mleko ze świeżego mleka od krowy? Specjał jak znalazł do obiadu

W polskiej kuchni zsiadłe mleko to nieoceniony dodatek do wielu potraw. To również idealna baza do tworzenia gęstych zup m.in. żurku i białego barszczu, lecz także sosów. Delikatny, kwaśny smak nadaje potrawom dodatkowego wyrazu.

Mleko, fot. valiantsin suprunovich / iStock
Mleko, fot. valiantsin suprunovich / iStockMleko, fot. valiantsin suprunovich / iStock

Sposób przygotowania:

  1. Przelej mleko do szklanego naczynia lub glinianego garnka.
  2. Dodaj kwaśną śmietaną, a całość zamieszaj. Przykryj ściereczką.
  3. Pozostaw w temperaturze pokojowej (od kilku godzin do dwóch dni).
  4. Gdy mleko zsiądzie się, czyli będzie mieć galaretowatą konsystencję i kwaskowy smak, należy wstawić je do lodówki.

Niektórzy wykorzystują specjalne triki, aby przyspieszyć cały proces. Jeden z nich polega na wcześniejszym ogrzewaniu słodkiego, świeżego mleka do temperatury ok. 35-40°C. Drugą opcją jest dodanie octu bądź cytryny, aby również wpłynąć na tempo kwaśnienia. Zsiadłe mleko należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny.

Więcej o: