Jeśli zaliczasz się do zacnego grona miłośników słodkości i w karnawale pozwalasz sobie nie liczyć kalorii, mamy dla ciebie przepis, na punkcie którego oszalejesz, podobnie jak pół świata. Hiszpańskie churrosy to coś między ciasteczkami a pączkami o podłużnym kształcie, które smaży się na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Najczęściej podaje się je z kremem czekoladowym, pistacjowym lub różnymi posypkami. Przepis na churrosy jest bardzo prosty i musisz koniecznie go wypróbować, jeśli chcesz osłodzić sobie i bliskim karnawałowe dni.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne oponki z mascarpone
Hiszpańskie churros - przepis na najlepsze łakocie na karnawał
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450,
- 1 szklanka wody,
- 100 g masła,
- 2 solidne łyżki cukru,
- 3 średnie jajka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder,
- płaska łyżka cynamonu.
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej.
Churros - sposób wykonania:
- Do garnka wlej szklankę wody, dodaj masło, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość zagotuj.
- Następnie dodaj przesianą mąkę i drewnianą łyżką lub tłuczkiem mieszaj składniki, by utarły się na gładką, jednolitą masę. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy masa ostygnie, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Tak samo zrób z pozostałymi jajkami.
- W garnku rozgrzej olej do smażenia churrosów. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciasteczka na rozgrzany olej. Smaż partiami na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- Przygotuj czekoladowy krem. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Gdy raz spróbujesz churrosów, wszystkie inne słodkości tego świata wydadzą ci się jakieś wybrakowane. Jeśli już powoli myślisz o tłustym czwartku lub po prostu lubisz się od czasu do czasu rozpieścić, nie czekaj, tylko wypróbuj ten przepis na hiszpańskie łakocie.