Świat szaleje na punkcie hiszpańskich laseczek. W karnawale wygrają z pączkami i faworkami

Najpyszniejsze hiszpańskie łakocie, czyli słynne na całym świecie churros, są prostą drogą do raju dla każdego łasucha. Wyglądają jak mięciutkie laseczki o charakterystycznym kształcie, który pozwala w szczelinach zatrzymać ulubiony krem. Gdy zrobisz churros z tego przepisu, pączki, oponki i inne ptysie pójdą w odstawkę.

Jeśli zaliczasz się do zacnego grona miłośników słodkości i w karnawale pozwalasz sobie nie liczyć kalorii, mamy dla ciebie przepis, na punkcie którego oszalejesz, podobnie jak pół świata. Hiszpańskie churrosy to coś między ciasteczkami a pączkami o podłużnym kształcie, które smaży się na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Najczęściej podaje się je z kremem czekoladowym, pistacjowym lub różnymi posypkami. Przepis na churrosy jest bardzo prosty i musisz koniecznie go wypróbować, jeśli chcesz osłodzić sobie i bliskim karnawałowe dni. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na pyszne oponki z mascarpone

Hiszpańskie churros - przepis na najlepsze łakocie na karnawał

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450,
  • 1 szklanka wody,
  • 100 g masła,
  • 2 solidne łyżki cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli, 
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder, 
  • płaska łyżka cynamonu.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej.

Churros - sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj masło, dwie łyżki cukru i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość zagotuj.
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę i drewnianą łyżką lub tłuczkiem mieszaj składniki, by utarły się na gładką, jednolitą masę. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy masa ostygnie, wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Tak samo zrób z pozostałymi jajkami.
  4. W garnku rozgrzej olej do smażenia churrosów. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciasteczka na rozgrzany olej. Smaż partiami na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odciekły z tłuszczu. Posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  5. Przygotuj czekoladowy krem. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

Gdy raz spróbujesz churrosów, wszystkie inne słodkości tego świata wydadzą ci się jakieś wybrakowane. Jeśli już powoli myślisz o tłustym czwartku lub po prostu lubisz się od czasu do czasu rozpieścić, nie czekaj, tylko wypróbuj ten przepis na hiszpańskie łakocie. 

Więcej o: