Przepis na krupnik opanowałam do perfekcji. Stawiam na konkretne mięsa i dwa nietypowe dodatki

Krupnik to zdecydowanie jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i chociaż nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, trzeba przyznać, że jest sycąca i dodaje energii. Jednak mój przepis na krupnik ma niewiele wspólnego z gęstą breją, którą podawano w szkolnych stołówkach. Stawiam na zdrowie mięso i dodaję dwie rzeczy. Jedną dopiero wtedy, gdy kasza będzie miękka.

Jeśli nie masz najlepszych wspomnień z krupnikiem, najpewniej nie chodzi o samą zupę, a o niewłaściwy sposób jej wykonania. Miałam podobnie - krupnik kojarzył mi się z gęstą papką pozbawioną przypraw, którą wciskali we mnie w przedszkolu i w domu, kiedy byłam chora. Jednak kiedy zaczęłam sama gotować dla siebie, chciałam sprawdzić, czy rzeczywiście krupnik zawsze musi być niedobry. No i nie musi. 

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to patenty

Pierwsze, o co zadbałam, to kasza. Zamiast drobnej kaszy jęczmiennej, która stawała mi w gardle, postawiłam na pęczak. Zamieniłam także udka z kurczaka na żeberka wieprzowe oraz sporą ilość podrobów, które uwielbiam i do krupniku pasują idealnie. Żeby moja zupa zyskała więcej aromatu i koloru, zaczęłam dodawać również składnik, który zawsze mam w spiżarni, a dokładnie suszone grzybki. No i pod koniec dodaję łyżkę lub dwie octu. Po co to robię? Ocet dodany pod koniec gotowania sprawi, że kasza nie będzie ciemniała i się nie rozgotuje. Dlatego mój krupnik jest pyszny nawet następnego dnia. 

Najlepszy przepis na krupnik. Zadbaj o mięso i dwa dodatki

Składniki:

  • ok. 600-800 g żeberek wieprzowych,
  • 600-800 g podrobów (polecam pół na pół żołądki i serca drobiowe),
  • kilka ziemniaków,
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej (polecam pęczak),
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • posiekany koperek,
  • kilka suszonych grzybków (ja dodaję 4-6),
  • ocet.

Krupnik na bogato - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie włóż je do garnka, dodaj żeberka i zagotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, by wody nie było za dużo, powinna przykrywać mięso na ok. trzy palce.
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę wraz z opaloną cebulą i suszonymi grzybkami pokruszonymi w dłoniach. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj je do zupy. Kaszę podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem. Dopraw odrobiną soli i, mieszając, podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj kilka chochelek wywaru i gotuj kaszę przez ok. 5-10 minut. Potem dodaj kaszę do zupy.
  4. Kiedy kasza i ziemniaki będą miękkie, dodaj jedną lub dwie łyżki octu i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany krupnik możesz zaprawić zahartowaną śmietaną, ja jednak nie jestem fanką zabielanych zup. Uwielbiam za to doprawiać krupnik koperkiem. Tak przygotowany obiad na pewno każdemu zasmakuje i doda energii w ciężkie, pochmurne dni. 

Więcej o: