Jest lepsze niż sernik. Ciasto styropian pochwali nawet teściowa. Rozpływa się w ustach

Znudziła ci się szarlotka lub tiramisu? Jeśli masz ochotę na coś bardziej oryginalnego, to mam dla ciebie rarytas o wyjątkowej nazwie i smaku. Ciasto styropian to strzał w dziesiątkę. Z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak je przygotować?

Jakie ciasto na weekend? Ciasto styropian rozpływa się w ustach, jest proste w przygotowaniu i z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Idealnie nadaje się jako dodatek do niedzielnej kawy, jak i na imprezę. Zrób, a na stałe zagości w twojej kuchni.

Zobacz wideo Ciasto styropian - idealne, by kogoś udobruchać

Jak zrobić ciasto styropian? Wychodzi tak pyszne, że zakochasz się od pierwszego kęsa

Ciasto styropian zrobisz z kruchego ciasta. Czego potrzebujesz do jego przygotowania?

Składniki:

  • trzy szklanki mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pięć żółtek,
  • 250 g zimnego masła,
  • 1/4 łyżeczki soli.
Ciasto styropian
Ciasto styropian fot. screen haps.pl

Do zrobienia masy jogurtowej przygotuj:

  • pięć białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 660 g jogurtu brzoskwiniowego,
  • 300 g jogurtu greckiego,
  • dwa opakowania budyniu śmietankowego,
  • 180 g wiórków kokosowych,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Co słodkiego na weekend? Zrób, a rodzina szybko będzie chciała powtórkę

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, że zanim włożysz je do pieca, powinno "odpocząć" co najmniej godzinę w zamrażarce.

  1. Zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia, a potem dodaj pokrojone zimne masło i ucieraj.
  2. Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodaj żółtka i zagnieć, aby masa miała jednolitą i zwartą konsystencję.
  3. Podziel ciasto na dwa kawałki, owiń folią spożywczą i wrzuć do zamrażalnika.

Następnym etapem jest przygotowanie masy jogurtowej. Pamiętaj jednak, że ciasto przed podaniem powinno przez kilka godzin schłodzić się w lodówce. 

  1. Białka ubij na sztywno, a potem dodawaj powoli cukier i ubijaj na niskich obrotach.
  2. W misce umieść oba jogurty, budyń, proszek do pieczenia i miksuj, a potem dodaj pianę z białek. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj szpatułką.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część kruchego ciasta zetrzyj na tarce, aby przykryło dno.
  4. Wyłóż masę jogurtową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
  5. Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Kiedy będzie gotowe, odstaw do przestygnięcia, a potem włóż do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: