Znudziła ci się szarlotka lub tiramisu? Jeśli masz ochotę na coś bardziej oryginalnego, to mam dla ciebie rarytas o wyjątkowej nazwie i smaku. Ciasto styropian to strzał w dziesiątkę. Z pewnością zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak je przygotować?
3
Jest lepsze niż sernik. Ciasto styropian pochwali nawet teściowa. Rozpływa się w ustach, fot .screen haps.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jakie ciasto na weekend? Ciasto styropian rozpływa się w ustach, jest proste w przygotowaniu i z pewnością poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Idealnie nadaje się jako dodatek do niedzielnej kawy, jak i na imprezę. Zrób, a na stałe zagości w twojej kuchni.
REKLAMA
Zobacz wideo Ciasto styropian - idealne, by kogoś udobruchać
Jak zrobić ciasto styropian? Wychodzi tak pyszne, że zakochasz się od pierwszego kęsa
Ciasto styropian zrobisz z kruchego ciasta. Czego potrzebujesz do jego przygotowania?
Składniki:
trzy szklanki mąki pszennej tortowej,
pół szklanki cukru pudru,
dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
pięć żółtek,
250 g zimnego masła,
1/4 łyżeczki soli.
Do zrobienia masy jogurtowej przygotuj:
pięć białek,
3/4 szklanki cukru,
660 g jogurtu brzoskwiniowego,
300 g jogurtu greckiego,
dwa opakowania budyniu śmietankowego,
180 g wiórków kokosowych,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Co słodkiego na weekend? Zrób, a rodzina szybko będzie chciała powtórkę
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętaj, że zanim włożysz je do pieca, powinno "odpocząć" co najmniej godzinę w zamrażarce.
Zmieszaj suche składniki - mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia, a potem dodaj pokrojone zimne masło i ucieraj.
Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodaj żółtka i zagnieć, aby masa miała jednolitą i zwartą konsystencję.
Podziel ciasto na dwa kawałki, owiń folią spożywczą i wrzuć do zamrażalnika.
Następnym etapem jest przygotowanie masy jogurtowej. Pamiętaj jednak, że ciasto przed podaniem powinno przez kilka godzin schłodzić się w lodówce.
Białka ubij na sztywno, a potem dodawaj powoli cukier i ubijaj na niskich obrotach.
W misce umieść oba jogurty, budyń, proszek do pieczenia i miksuj, a potem dodaj pianę z białek. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj szpatułką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część kruchego ciasta zetrzyj na tarce, aby przykryło dno.
Wyłóż masę jogurtową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.
Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Kiedy będzie gotowe, odstaw do przestygnięcia, a potem włóż do lodówki. Podawaj schłodzone. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.