Tylko 2 składniki. O te rozkoszne ciastka dopomina się każdy gość. Znikają, zanim ostygną

Czym zaskoczyć gości na przyjęciu? Nie musisz dalej szukać pomysłu na idealną przekąskę na imprezę. Wystarczy, że zaserwujesz wyjątkowe sakiewki z dwóch składników. Możliwe, że wszystko, czego potrzebujesz, masz już pod ręką.

Niezależnie od zbliżającej się okazji, w natłoku przygotowań przed przyjęciem i przyjściem gości, niemal zawsze okazuje się, że czasu na przygotowanie przekąsek na stół jest jak na lekarstwo. Na szczęście to nie problem. Wystarczy, że wyczarujesz ekstremalnie prosty i pyszny w smaku rarytas. Jego wykonanie to zaledwie kilka minut, a chętnych na skosztowanie nigdy nie brakuje.

Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu

Jak zrobić brzoskwinie w cieście francuskim? Popisowa przekąska na każdą okazję

Do tego przepisu nie potrzebujesz nawet świeżych owoców. Wystarczą puszki, które trzymasz w zapasie. Brzoskwinie w syropie są nie tylko niezwykle aromatyczne, lecz także obłędnie soczyste. Co więcej, mają niewiele kalorii (59 kcal na 100 g). Świetnie sprawdzą się jako element dekoracyjny do deski serów i wędlin. Możesz również je wykorzystać, aby przygotować genialne ciastka francuskie.

Lista potrzebnych składników:

  • rolka ciasta francuskiego,
  • 0,5 kg brzoskwiń,
  • 1 żółtko.
ciasto francuskie z brzoskwiniami
ciasto francuskie z brzoskwiniami AlexPro9500 / Getty Images/iStockphoto

Ile piec ciastka francuskie z brzoskwiniami? Prosty przepis i tylko kilka minut w kuchni

Ten przepis na stałe zagościł w moim repertuarze przekąsek na każde rodzinne spotkanie. Jego przygotowanie zajmuje mi jedynie kilka minut w kuchni, a efekt powala każdego, kto spróbuje. 

  1. Wyjmij ciasto francuskie wcześniej z lodówki, aby zdążyło nabrać temperatury pokojowej. 
  2. Delikatnie rozwiń rolkę ciasta i rozwałkuj starannie. Jeden arkusz podziel na 6 kwadratów.
  3. Na każdy z nich nałóż na środku połówki brzoskwiń z puszki.
  4. Zawiń każdy kawałek ciasta, tworząc tzw. sakiewkę, zlepiając je lekko w górnej części.
  5. Ułóż ciastka na blasze z papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni Celsjusza.
  6. Posmaruj ciastka roztrzepanym żółtkiem i piecz ok. 15 minut. Gotowe!
Więcej o: