Jedni się brzydzą, ja robię z nich pyszną przekąskę. Bomba smaku i żelazko na zmarszczki w jednym

Dziś mamy przepis na nietypową przekąskę, którą pokochają miłośnicy tanich i pysznych rzeczy oraz zwolennicy dbania o zdrowie i urodę przez jedzenie. Większość omija je w sklepie mięsnym, a to ogromny błąd, bo z tanich kurzych łapek można zrobić wyśmienitą pochrupajkę, która nie tylko smakuje, lecz także zapewni ci porządną dawkę kolagenu. Przepis z pewnością zaskoczy cię prostotą oraz wyjątkowym smakiem.

Kurze łapki zaliczają się do tych produktów, do których większość z nas ma ambiwalentny stosunek, podobnie jak do wątróbki czy flaków. Co by jednak dużo nie mówić, podroby i pozorne mięsne odpady są świetnym źródłem samych wspaniałości, wartości odżywczych i oczywiście smaku. Z kurzymi łapkami nie jest inaczej i chociaż ich wygląd, mówiąc najprościej, nie zachęca, zdecydowanie warto się do nich przekonać. 

Zobacz wideo Zobacz nasze propozycje na karnawałowe przekąski

Dlaczego warto jeść kurze łapki?

Kurze łapki zawierają dużo kolagenu, który wzmacnia skórę i poprawia jej wygląd, szczególnie kiedy zauważymy u siebie pierwsze zmarszczki. Dodatkowo zawierają dużo wapnia, który jest naturalnym budulcem kości, wspomaga także stawy. Ciekawostką jest to, że kiedy dodamy kurze łapki do rosołu, nie tylko poprawimy jego smak, lecz także wzmocnimy działanie zdrowotne, ponieważ oprócz kolagenu uwolni się witamina C, która w tej postaci dużo lepiej się przyswoi. Dziś jednak nie będziemy gotować rosołu na kurzych łapkach, a podpowiemy, jak zrobić z nich pyszną, chrupiącą przekąskę idealną do podjadania w trakcie maratonu filmowego lub spotkania ze znajomymi przy kuflu złocistego trunku. 

Kurze łapki na chrupiąco. Idealna przekąska i naturalny kosmetyk w jednym

Składniki:

  • ok. 12 kurzych łapek,
  • woda,
  • pęczek włoszczyzny,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka, czosnek suszony,
  • sos sojowy,
  • olej do smażenia,
  • mąka lub bułka tarta.

Sposób wykonania:

  1. Trzeba zacząć od dokładnego umycia łapek i odcięcia pazurów. Najlepiej wymoczyć je przez ok. 15 minut w wodzie z solą, a następnie delikatnie wyczyścić szczoteczką z miękkim włosiem.
  2. Do garnka włóż łapki, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, przyprawy wedle uznania i na wolnym ogniu ugotuj wywar. Powinien gotować się nie krócej niż 1,5 godziny. Tak przygotowany wywar można pić codziennie do posiłków lub podzielić na porcje i wykorzystywać jako bazę do zup i sosów.
  3. Z wywaru odcedź łapki i wytrzyj je. Następnie natrzyj delikatnie olejem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem i sosem sojowym. Dokładnie obtocz w bułce tartej lub mące.
  4. W garnku lub szerokim rondelku rozgrzej olej. Powinno być go dość sporo - najlepiej by przykrywał łapki w całości lub chociaż w połowie. Musi być także bardzo gorący, wówczas mięso nie wchłonie za dużo tłuszczu.
  5. Kurze łapki smaż na złoty kolor i osusz na ręczniku papierowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno z ostrymi sosami. 

Kurze łapki możesz także jedynie sparzyć w bulionie przez kilka minut i zamarynować w przyprawach przez kilka godzin, zanim je usmażysz. Wówczas będą bardziej "kleiste". Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, możesz je także upiec w piekarniku, wówczas utniesz trochę kalorii. 

Więcej o: