Jak zrobić pastę z selera? Wielbiciele roślinnych smarowideł kanapkowych będą zachwyceni, gdy tylko odtworzą ten przepis. Teraz w moim domu serwuję pieczywo wyłącznie w takiej odsłonie. Wędliny i sery już dawno poszły w odstawkę.
3
nobtis / Getty Images/iStockphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Seler to jedno z warzyw, na które wiele z nas nie ma zbyt dużej ilości pomysłów. Ja zaserwuję ci prostą recepturę, dzięki której będzie stale gościł na stole w twoim domu. Jeśli znudziło ci się jedzenie kanapek z monotonnymi składnikami, warzywne smarowidło będzie idealnym urozmaiceniem. Z pewnością stanie się ulubieńcem nie tylko wegetarian i wegan.
REKLAMA
Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu
Z czym łączyć seler? Prosty przepis na pyszną pastę warzywną
Warzywa korzeniowe czy bulwy mogą zmienić swoje oblicze. Wystarczy odpowiednia obróbka i kilka aromatycznych przypraw, a m.in. seler zmieni się w kremową, pełną smaku i ciekawej tekstury przekąskę do pieczywa lub krakersów. Repertuar smarowideł do kanapek wcale nie musi ograniczać się bowiem do rybnych i jajecznych wersji. Świetnym tego przykładem jest pasta na bazie selera korzeniowego.
Lista potrzebnych składników:
1 szt. selera, ok. 500-600 g,
2 szt. jabłek, ok. 200 g,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
1/3 szklanki (ok. 40 g) orzechów włoskich,
pół łyżeczki suszonego łyżeczki tymianku, majeranku, rozmarynu,
pieprz i sól do smaku.
Jak zrobić pastę z selera? Wykwintne smarowidło do kanapek z samych warzyw
Smarowidło, w którym główne skrzypce gra seler, możesz dowolnie urozmaicać, dodając ulubione składniki.
Sposób przygotowania:
Zacznij od obrania selera i pokrojenia go w większą kostkę. Jabłko pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
Seler w kawałkach wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj ćwiartki jabłek, czosnek, oliwę z oliwek i wybrane przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Podlej odrobiną wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-40 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu przestudź selera.
Następnie przełóż zawartość blachy do naczynia do blendowania. Wsyp orzechy włoskie. Blenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec możesz jeszcze doprawić smarowidło solą oraz pieprzem. Gotową pastę przechowuj w lodówce do tygodnia. Podawaj na domowym pieczywie lub chrupiących krakersach. Smacznego!