Jeśli twoje dzieciństwo przypadało na PRL, na pewno kochasz te ciasteczka. To tylko cztery składniki

Kokosanki to ciasteczka, które doskonale pamięta każdy, kto dorastał w czasach Polski Ludowej. Za komuny nie było takiego wyboru słodyczy, jaki mamy obecnie, dlatego z tym większym rozrzewnieniem wspominamy słodkie klasyki. Dziś przypomnimy wam przepis na najlepsze ciasteczka z PRL-u. Powiedzieć, że są łatwe, to nie powiedzieć nic.

Kokosanki to idealny sposób na wykorzystanie białek, które zostają ci z innych przepisów. To także świetny sposób na powrót do smaków, którymi poprawialiśmy sobie humor, kiedy panowała smutna rzeczywistość PRL-u. Jeśli pamiętasz kokosanki i chcesz powrócić do smaku łakoci sprzed lat i pokazać młodzieży, jakie pyszności można zrobić z zaledwie czterech składników, podrzucamy najprostszy przepis. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na ciasteczka z maszynki do mięsa

Kokosanki - przepis na łatwe ciasteczka, które kochają pokolenia

Składniki:

  • 2 białka większych jajek,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 120 g cukru.

Kokosanki - sposób wykonania:

  1. Do rondelka włóż masło. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  2. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
  3. Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem i delikatnie mieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Łyżką lub łyżeczką do herbaty nakładaj porcje ciasta na kokosanki - możesz lekko je formować dłońmi, ale możesz też zostawić ich nieregularny kształt lub użyć do tego szprycy kuchennej.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz słodkości przez 15-20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek.

Wskazówka: Do roztopionego masła z wiórkami możesz dodać płaską łyżkę kakao. Wówczas twoje ciasteczka będą miały cudowny, czekoladowo-kokosowy smak i z pewnością zasmakują twoim bliskim. 

Więcej o: