Płyta indukcyjna, gdy jest przecierana na bieżąco po każdym użyciu, nie powinna sprawiać problemów z czyszczeniem. Co innego, gdy pojawiają się na niej zabrudzenia trudniejsze do usunięcia, np. zaschnięte, uporczywe plamy. Wtedy trzeba zadziałać trochę bardziej radykalnie, a jednocześnie mieć na uwadze, by nie szorować płyty zbyt mocno, aby jej nie zniszczyć. Jak wyczyścić płytę indukcyjną, by nie porysować jej powierzchni?
Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Nie można używać szorstkich gąbek i druciaków, ostrych, nieprzystosowanych do tego narzędzi (np. do zeskrobywania resztek jedzenia) oraz silnych środków czyszczących, które mogą ścierać delikatną powierzchnię płyty. Zamiast tego przydadzą się miękka ściereczka oraz płyn przeznaczony specjalnie do tego typu sprzętów. Dostępne są też skrobaki do płyt indukcyjnych, które pomogą usunąć np. przypalenia.
Jeżeli nie chcesz stosować chemicznych środków czystości, możesz wypróbować domowe sposoby. Zapewne już domyślasz się, co będzie potrzebne. By umyć płytę indukcyjną bez szorowania, warto kupić ocet i/lub sodę oczyszczoną. Pomocna może być również cytryna, której sok rozpuszcza plamy. Pierwszy produkt trzeba wymieszać z wodą w proporcjach 1:1 i spryskać lub przetrzeć nim powierzchnię płyty, a potem wytrzeć miękką ściereczką. Ocet jest skuteczny w usuwaniu tłustych zabrudzeń.
Z kolei z sody oczyszczonej trzeba zrobić gęstą pastę, dodając do niej trochę wody. Nakładamy ją na płytę, ostrożnie przecieramy i zmywamy do sucha. Dzięki tej mieszance łatwiej będzie wyczyścić płytę indukcyjną z przypaleń.