Co oprócz pączków na tłusty czwartek w 2025 roku? 27 lutego będziemy świętować dzień, na który czeka wielu Polaków. Na stołach zagoszczą wówczas nie tylko kuliste drożdżowe rarytasy z nadzieniem. W moim domu co roku furorę robią faworki z ciasta francuskiego. Robię je raz-dwa.
Wyczekiwany i ulubiony dzień wszystkich fanów słodkości zbliża się wielkimi krokami. Warto więc już wcześniej zapisać ten wyjątkowy przepis na faworki z ciasta francuskiego. W końcu tłusty czwartek to nie tylko pączki, oponki, donuty czy gniazdka. Daj się zainspirować i rozpocznij dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału w innej odsłonie.
REKLAMA
Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"
Tłusty czwartek 2025. Czy można upiec faworki z ciasta francuskiego?
Wiele osób nie wyobraża sobie ostatków bez faworków. Nic dziwnego - to smakowity przysmak, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, a posypane cukrem pudrem smakują wybornie. W moim domu pojawiają się obowiązkowo zaraz obok pączków. Robię je jednak nieco inaczej, bo nie na bazie m.in. mąki, jajek, kwaśnej śmietany. Wykorzystuję tylko dwa składniki:
ciasto francuskie (300 g),
cukier puder do posypania przed podaniem.
Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego? Chrupiąca i ekspresowa opcja na tłusty czwartek
To mój as w rękawie, gdy brakuje czasu na przygotowywanie tradycyjnych chrustów. Wystarczy jedynie 5 minut szykowania i 10 minut pieczenia. Co więcej, wychodzi równie niedrogo, a w smaku są jeszcze bardziej chrupiące. Podążając za tym przepisem, nie ma opcji, że coś pójdzie nie tak.
krojenie ciasta w paskiFot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl
Sposób przygotowania:
Wcześniej wyjmij ciasto francuskie z lodówki i odłóż, aby miało czas osiągnąć temperaturę pokojową i stać się bardziej elastyczne.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Możesz również użyć papieru pergaminowego, w które zawinięte było ciasto francuskie w rolce.
Rozłóż arkusz ciasta na suchym i czystym blacie. Podziel je przy pomocy nożyka na paski (ok. 4 cm każdy).
Natnij nożem każdy z pasków mniej więcej na środku na długość kilku cm.
Delikatnie złap za koniec jednego paska, a następnie przełóż go przez otwór na środku i wywiń na zewnątrz. Powtórz tę czynność również z pozostałymi częściami.
Rozłóż na blaszce, zachowując odstęp i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut (200 stopni), aż się zarumienią. Podawaj oprószone cukrem pudrem. Smacznego!