Każdemu choć raz zdarzyło się zapomnieć o czarnych bananach na dnie kuchennej szafki. Nawet przejrzałe nie ma szans, aby się zmarnowały. Ten chlebek króluje w Stanach Zjednoczonych, lecz w Europie cieszy się od kilku lat równie dużym zainteresowaniem. Na jego korzyść działa fakt, iż banany to produkt, który znajdziemy w naszych sklepach przez cały rok.
Przejrzałe banany to świetna alternatywa dla jajek w wypiekach. Ta informacja z pewnością ucieszy osoby na diecie eliminacyjnej. Przysmak na ich bazie przypomina słodki chleb, lecz do tradycyjnego pieczywa mu daleko. Można dowolnie dobierać dodatki. Czasami klasyczną wersję urozmaicam o orzechy lub owoce. Wtedy bananowy wypiek zyskuje dodatkowy wymiar smakowy.
Lista potrzebnych składników:
To mój ulubiony przepis na przygotowanie chlebka bananowego. Gdy pierwszy raz go wypróbowałam, już wtedy wiedziałam, że z pewnością do niego wrócę. Nie dość, że jest banalnie prosty, to w dodatku na liście są jedynie cztery główne składniki. Pamiętaj, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.