4 składniki i ani grama mąki. Najlepszy pod słońcem przepis na chlebek bananowy. Nadal jest wilgotny

Na jego punkcie nie da się nie oszaleć. Wystarczy jeden gryz, aby z miejsca zachwycił smakiem i delikatnością. Co jest potrzebne na chlebek bananowy? Nie ma lepszego i prostszego przepisu.

Każdemu choć raz zdarzyło się zapomnieć o czarnych bananach na dnie kuchennej szafki. Nawet przejrzałe nie ma szans, aby się zmarnowały. Ten chlebek króluje w Stanach Zjednoczonych, lecz w Europie cieszy się od kilku lat równie dużym zainteresowaniem. Na jego korzyść działa fakt, iż banany to produkt, który znajdziemy w naszych sklepach przez cały rok.

Zobacz wideo Najszybsza pasta na kanapki. Sklepowe nie mają podjazdu

Co można zrobić z bananów na szybko? Ekspresowy wypiek, który zawsze się udaje

Przejrzałe banany to świetna alternatywa dla jajek w wypiekach. Ta informacja z pewnością ucieszy osoby na diecie eliminacyjnej. Przysmak na ich bazie przypomina słodki chleb, lecz do tradycyjnego pieczywa mu daleko. Można dowolnie dobierać dodatki. Czasami klasyczną wersję urozmaicam o orzechy lub owoce. Wtedy bananowy wypiek zyskuje dodatkowy wymiar smakowy. 

Lista potrzebnych składników:

  • 3 duże lub 4 mniejsze dojrzałe banany,
  • 3 jajka,
  • 270 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej (ok. 320 g),
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi. Zachwyci nie tylko fanów wypieków w wersji fit

To mój ulubiony przepis na przygotowanie chlebka bananowego. Gdy pierwszy raz go wypróbowałam, już wtedy wiedziałam, że z pewnością do niego wrócę. Nie dość, że jest banalnie prosty, to w dodatku na liście są jedynie cztery główne składniki. Pamiętaj, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej.

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy fot. archiwum prywatne
  1. Przygotuj keksówkę około 24 cm i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Banany rozgnieść widelcem lub zblenduj na gładką masę.
  3. Wymieszaj w misce z jajkami i płatkami owsianymi. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie zamieszaj. Gotową masę odstaw na kilka minut (płatki wchłoną wilgoć i będą miały czas napęcznieć).
  4. Następnie wylej ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut, aż chlebek urośnie i się upiecze do tzw. suchego patyczka.
  6. Wyjmij i przestudź w formie jeszcze przez ok. 10-15 minut. Smacznego!
Więcej o: