-
Haps
-
Jak przygotować
- Pyszna i chrupiąca surówka do schabowego i ryby. Zrobisz ją z warzywa, o którym wielu zapomniało
Pyszna i chrupiąca surówka do schabowego i ryby. Zrobisz ją z warzywa, o którym wielu zapomniało
Jeśli szukasz przepisu na wyśmienitą surówkę idealną do dosłownie każdego obiadu, a przejadła ci się już surówka z pekinki i oklepana mizeria, mamy dla ciebie świetną opcję. Ta surówka jest pyszna, dość wyrazista i cudownie chrupiąca. Główny składnik znajdziesz na każdym straganie, chociaż coraz rzadziej sięgamy po to warzywo.
Rzepa to warzywo, które kiedyś było dużo bardziej popularne i zdecydowanie częściej gościło na naszych stołach oraz w przydomowych ogródkach. Dziś postaramy się przywrócić rzepie popularność za sprawą przepisu na surówkę, która jest idealna do każdego obiadu. Możesz też dodać ją do domowych kebabów lub kanapek. To tylko kilka składników, a smak surówki z rzepy sprawi, że przez długi czas nie wrócisz do mizerii lub innych, doskonale znanych surówek.
Zobacz wideo Zobacz przepis na staropolski rosół jak u babci
Pyszna i chrupiąca. Idealna surówka do wszystkich dań
Składniki:
- 3 niewielkie rzepy,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebula szalotka,
- 1 długi zielony ogórek,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz i oregano do smaku,
- łyżka majonezu i łyżka jogurtu.
Surówka z rzepy - sposób wykonania:
- Rzepę wyszoruj lub obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż do miski, dodaj trochę soli i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
- Ogórek umyj i podobnie jak rzepę zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki i cebulkę drobno posiekaj, a czosnek zmiel w prasce.
- Wszystkie składniki dodaj do miski ze startą rzepą, dopraw pieprzem i drobiną oregano. Dołóż majonez i jogurt naturalny. Całość wymieszaj i podawaj.
Wskazówka: Żeby dodać surówce więcej świeżości, oprócz posiekanej natki pietruszki, dodaj kilka porwanych listków bazylii. Zamiast majonezu z jogurtem możesz połączyć składniki odrobiną oliwy. Taka wersja także jest naprawdę pyszna.